De Peel decor militaire oefening

Algemeen

Van 9 t/m 13 april trainen de helikopters en een C-130 Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht tijdens de Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC) in de omgeving van de Luitenant-generaal Bestkazerne, omgeving de Peel, in Vredepeel.

Tijdens deze oefening vliegen de helikopters van het Defensie Helikopter Commando vanaf vliegbasis Gilze-Rijen en de C-130 Hercules vanaf vliegbasis Eindhoven. De helikopterbemanningen trainen onder meer het vliegen onder verhoogde dreiging. Vliegers en loadmasters worden opgeleid tot wapeninstructeurs. De oefening vindt plaats van maandag tot en met vrijdag. Op maandag en woensdag gebeurt dit gepland van 17:00 t/m 19:00 uur, dinsdag en donderdag in de avonduren van 20.00 t/m 22.00 uur. Helikopters kunnen op zeer lage hoogte vliegen. Het doel van de oefening is om vliegers van Apache-, Cougar- en Chinook-helikopters 'onder hoge dreiging' gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland.

De C-130 levert ondersteuning aan de HWIC door het inrichten van een zogeheten 'Forward Arming and Refueling Point' (FARP). Vanuit het transportvliegtuig worden eenheden van de 11 Luchtmobiele Brigade (pathfinders) en het Korps Mariniers boven het gebied gedropt. Zij zorgen voor de inrichting en beveiliging van de landingszone en de FARP. Een Apache-gevechtshelikopter beveiligd tegelijkertijd het gebied vanuit de lucht. Op de grond wordt door de C-130, uit eigen voorraad, gesimuleerd brandstof afgegeven aan de oefenende helikopters en wordt er gezorgd voor hun bevoorrading.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie.

Uit de krant