Van links naar rechts: Gerrit Michels (voorzitter stichting Leefbaarheid Heide), Ike Busser (wethouder gemeente Venray), Jan van Dijck (penningmeester stichting Leefbaarheid Heide) en Leon Janssen (secretaris stichting Leefbaarheid Heide).
Van links naar rechts: Gerrit Michels (voorzitter stichting Leefbaarheid Heide), Ike Busser (wethouder gemeente Venray), Jan van Dijck (penningmeester stichting Leefbaarheid Heide) en Leon Janssen (secretaris stichting Leefbaarheid Heide).

Heide eigenaar van schoolgebouw

Algemeen

Stichting Leefbaarheid Heide  wordt deze maand eigenaar van het voormalige schoolgebouw in het dorp. Het college van B en W heeft 20 maart de erfpacht- en opstalovereenkomst goedgekeurd.

Hiermee hebben de initiatiefnemers en de gemeente Venray invulling gegeven aan het raadsbesluit van 17 mei 2016 om het pand over te dragen. Dinsdag 20 maart hebben voorzitter van de stichting Gerrit Michels en wethouder Ike Busser de overeenkomst ondertekend. Zaterdag 31 maart vindt de officiële openingshandeling plaats en wordt de nieuwe naam van het pand bekendgemaakt. "Het dorp Heide heeft in het kader van het stimuleren van zelfsturende, vitale gemeenschappen de afgelopen jaren hard gewerkt om de eigen visie op het dorp te verwezenlijken", zegt wethouder Ike Busser. "Mooi dat het pand nu dan ook kan worden overgedragen aan de stichting." 

In het gebouw worden inmiddels allerlei activiteiten georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen in het dorp. Ook is vier dagen per week - in de voormalige kleuterschool - de lunchroom open voor dorpsgenoten en passanten. Op dezelfde dagen heeft Bakkerij Van Gassel hier een verkooppunt. Enkele lokalen worden gebruikt door kinderopvangorganisatie Wauw, speciaal voor jou. De dorpsraad diende namens een brede vertegenwoordiging van Heide in december 2015 een toekomstbestendig zelfsturingsplan 'MFC Het Schoolgebouw' in bij de gemeente. Om die visie op het dorpshart te realiseren is de Dorpscoöperatie Heide opgericht. Die moest de gemeenschappelijke- en verenigingsactiviteiten en de dorpsgebouwen onder één paraplu brengen om de plannen te kunnen realiseren. Voor de verwerving en exploitatie van het gebouw heeft het dorp de stichting Leefbaarheid Heide opgericht. Deze exploiteert in nauw overleg met de dorpscoöperatie het nieuwe ontmoetings- en activiteitencentrum.

Voorzitter Gerrit Michels geeft aan dat de verwerving van het voormalige schoolgebouw van groot belang is voor het dorp : "Vrij geciteerd naar Mahatma Ghandi: als je waagt groeit je moed, als je aarzelt groeit je vrees. Wij als inwoners van Heide hebben gewaagd, met als resultaat het verwerven van het schoolgebouw. Dit gebouw dient als bruisend hart voor een leefbaar Heide. Dit succes gaan we dan ook 31 maart met alle inwoners en belangstellenden vieren."

Uit de krant