Een recente foto van Het Schuttersveld. Foto:  Lé Giesen.
Een recente foto van Het Schuttersveld. Foto: Lé Giesen.

Afscheid van Het Schuttersveld

Algemeen

Op donderdag 8 maart verhuizen de laatste acht cliënten van De Zorggroep vanuit woonzorgcentrum Het Schuttersveld naar hun zorgappartementen in gebouw De Mulder in de Venrayse wijk Veltum. Clíënten, familie, medewerkers en vrijwilligers draaien dan symbolisch de deuren van Het Schuttersveld op slot.

Het Schuttersveld is sinds 1969 in gebruik als bejaardentehuis, later verzorgingshuis genoemd, de plek waar mensen in die tijd naartoe gingen om hun oude dag door te brengen. Het gebouw telt 118 eenpersoons appartementen, 8 tweepersoons appartementen en een winkeltje voor de dagelijkse boodschappen. De Zorggroep en haar rechtsvoorgangers huurden het gebouw voor de 'huisvesting en verzorging van en dienstverlening aan bejaarden'.

De sluiting van het verzorgingshuis heeft alles te maken met het gewijzigde overheidsbeleid sinds 2013. Ouderen die weinig zorg nodig hebben, moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, waar ze eventueel thuiszorg krijgen. Alleen ouderen met een zware zorgvraag, die intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging nodig hebben, krijgen nog een indicatie voor 'beschut wonen' in een zorglocatie die daarvoor geschikt is. In Het Schuttersveld zijn die mogelijkheden er niet. In 2013 zijn daarom al 40 bewoners verhuisd naar de destijds nieuw opgeleverde wijk ParcVelt in Veltum. In gebouw De Mulder huurt De Zorggroep 40 zorgappartementen, bedoeld voor mensen met een chronische lichamelijke aandoening die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

In de verhuisweek is er op dinsdag een gezellige middag voor bewoners en vrijwilligers, om samen te genieten en nog eens herinneringen op te halen met elkaar. Dat zullen dinsdagavond ook de vele medewerkers en oud-medewerkers van Het Schuttersveld doen. Er ligt bijna 50 jaar aan herinneringen, dus het zal een afscheid worden met een lach en een traan. Op de dag van de verhuizing is er een gezamenlijke warme maaltijd, waarna de bewoner die er het langst woont en de medewerker die er het langst werkt, samen de sleutel omdraaien.

Na de verhuizing draagt De Zorggroep het gebouw over aan eigenaar Wonen Limburg. De woningstichting en gemeente Venray zijn bezig met een nieuwe invulling van het Schuttersveld.

Uit de krant