Het debatteam van het Raayland College samen met enkele toeschouwers.
Het debatteam van het Raayland College samen met enkele toeschouwers.

Scholieren Raayland College door naar finale

Algemeen

Bijna tachtig scholen kwamen vrijdag en zaterdag in actie tijdens voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder het Raayland College uit Venray.

Het debatteam van het Raayland, bestaande uit Mees Hillenbrink, Martijn Vennekens, Abel Buijnsters, Yvon Peters, Sharon Nijsen en Aukje Steijns, bemachtigde in voorronde twee een tweede plek en is met die prestatie door naar de grote finale, die op 20 januari in Universiteit Utrecht wordt gehouden.  Ze maken daardoor nog steeds kans om met hun school dé debatkampioen van Nederland te worden. Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

Het NK Debatteren voor scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.


Uit de krant