Gemeente: 150.000 euro renovatie van Grote Kerk

Venray

De gemeente wil 150.000 euro steken in de grootscheepse renovatie van de Grote Kerk. Het onderhoudsplan ligt al jaren in de ijskast omdat de financiering niet rondkwam.

Er lijkt nu een doorbraak te komen voor de St. Petrus Bandenkerk dat een rijksmonument is. Naast de gemeente Venray gaan ook het kerkbestuur, bisdom Roermond en de provincie Limburg geld steken in de opknapbeurt die 1,5 miljoen euro gaat kosten. Een hoge kostenpost is de restauratie van de glas-in-loodramen in de zijbeuken van de kerk. Naast een complete opknapbeurt van de dakkapellen op het middenschip en de zijbeuken is er achterstallig schilderwerk. De binnenverlichting wordt verbeterd en er moet aan een aantal arbo-technische eisen worden voldaan zoals een brandmeldingsinstallatie, het aanbrengen balustrades en het beveiligen van hijsgaten.

Bij de begrotingsbehandeling in november 2016 werd een motie van inVENtief en PP2 met een ruime meerderheid aangenomen over het aanlichten van de Grote Kerk. De kerk is nu in de donkere uren een 'dood element', vinden de twee partijen. Het aanlichten in de avonduren zou de aantrekkingskracht van het centrum ten goede komen. Net als de veiligheid rondom het kerkgebouw. Het college meldt dat het 'op een duurzame en energetisch verantwoorde wijze' aanlichten van de kerk 100.000 euro gaat kosten. Daarvan zou gemeente 66.000 euro voor haar rekening nemen.

Uit de krant