Willems-Orde ook voor Kevin van de Rijdt

Algemeen

Op dinsdag 15 maart krijgt het Korps Commandotroepen uit handen van koning Willem-Alexander de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uitgereikt: de Militaire Willems-Orde. De ceremonie wordt gehouden op het Binnenhof in Den Haag en is rechtstreeks te volgen bij de NOS.

Het Korps Commandotroepen, de 'special forces' van de Koninklijke Landmacht, krijgt de onderscheiding voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan. De uitreiking is een naoorlogse primeur: sinds 1940 zijn alle uitgereikte onderscheidingen naar eenheden gegaan die beloond werden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog.

Kevin van de Rijdt uit Venray, die bij een vijandig vuurgevecht in de omgeving van Deh Rawod op 6 september 2009 op 26-jarige leeftijd sneuvelde, was korporaal van het korps. Zijn vader Paul van de Rijdt is samen met een aantal naaste familieleden ook uitgenodigd voor de ceremonie. "Ja, dat is zeker bijzonder. Het is mooi, maar tegelijkertijd zal het ook een emotioneel moment zijn als de naam van Kevin wordt genoemd. Wij zijn erg trots op onze Kevin, maar ook op die andere jongens. Zij hebben met gevaar voor eigen leven, ze lagen onder vijandelijk vuur, het lichaam terug naar de eigen linie gebracht. Dat waarderen we, ondanks ons verdriet over het verlies van Kevin, zeer. Kevin was voor 600 procent commando, hij heeft helaas het hoogste offer gegeven voor ons land."

De uitreiking van de Militaire Willems-Orde wordt dinsdag vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO1.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie.

Uit de krant