Bij de boerenschans in Merselo vindt zondag een historisch spektakel plaats.
Bij de boerenschans in Merselo vindt zondag een historisch spektakel plaats. Foto: eigen foto

Slag om boerenschans Merselo

Algemeen Economie Geschiedenis Merselo Regio Werk en Economie Wonen en Leven

Burgemeester Michiel Uitdehaag opent op zondag 10 september om 13.00 uur officieel de Open Monumentendag bij de boerenschans in Merselo. Hij wordt ontvangen door de Vereniging Regiment Huzaren Venlo. De vereniging wil de traditie van de huzaren in leven houden, ook dat is levend erfgoed.

Na de opening krijgen de bezoekers om 14.00 en 15.00 uur in twee delen een bijzonder spektakel voorgeschoteld: de schans wordt belegerd door niemand minder dan de hertog van Gelre. Met hulp van de re-enactmentgroep Rin ende Maes (oud-Nederlands voor Rijn en Maas) en de Huzaren uit Venlo wordt een spannend spel opgevoerd. Wel graag op de fiets komen, want parkeerplaatsen voor auto’s hadden ze vroeger niet en ook nu niet bij de schans.

Tijdens de pauze en voor en na de twee bedrijven van de slag kunnen bezoekers zien hoe wol gesponnen en vilt gemaakt wordt. Verder zijn een smid, een klompenmaker en een bierbrouwer aan het werk. Ook zijn er infostands over de Schaapscompagnie en de bijenteelt. Om 17.00 uur is de slag ten einde. De boerenschans bevindt zich in Merselo aan de straat Weverslo. Volg de zwarte toeristische borden boerenschans.

Uit de krant