Afbeelding
Foto: eigen foto

Seniorenwandeling Landgoed Geijsteren

Algemeen Geijsteren

IVN Geijsteren-Venray houdt onder de noemer De cultuur en natuur van Landgoed Geijsteren een wandeling. Deze wandeling is bedoeld voor senioren, voor wie de reguliere wandelingen georganiseerd door IVN Geijsteren-Venray te lang zijn of waarvan het tempo te hoog ligt.

De deelnemers aan deze wandeling lopen op eigen kracht op met behulp van rollator. Ook deelnemers in een scootmobiel of met rolstoel en begeleider zijn welkom. Vanaf de Sint-Willibrorduskapel wandelen de deelnemers naar de Holtmeulen. Dit is een voormalige watermolen in Geijsteren bij de Oostrumse Beek. De onderslagmolen fungeerde als korenmolen en oliemolen en werd voor het eerst vermeld in 1641. Omstreeks 1750 werd een nieuw gebouw opgericht en in 1897 werd de molen grondig verbouwd.

Het oorspronkelijk houten rad werd in 1887 vervangen door een smeedijzeren rad. Later werd de maalderij aangedreven door een elektromotor en in 1961 werd de molen omgebouwd tot woonhuis. De maalinrichting en het gangwerk werden verwijderd. Het grote rad hangt nog aan de gevel, maar heeft geen functie meer. In 2000 werd een omleidend beekje voorzien van een vistrap. Daarna loopt de groep richting de Jonkhof en daarna naar de Sint-Willibrorduskapel. De kapel is in gotische stijl gebouwd maar de plaats was reeds lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord. 

De kapel dateert uit de zestiende eeuw. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de ‘heilige bron’ en een grenspaal uit 1551. Deze paal markeert de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel en is thans de grens tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Venray en Meerlo-Wanssum. Vanuit de kapel gaat de groep via de schaapsdreef terug naar het beginpunt. De wandeling is op donderdag 16 mei om 14.30 uur en start bij het Onze Lieve Vrouwkapelletje aan de Willibrordusweg 26 in Geijsteren. Deelname is gratis.

Uit de krant