Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Venray ontvangt extra budget voor bibliotheek

Algemeen Politiek Venray

Om de bibliotheken in Nederland te versterken, bestaat de zogenaamde SPUK-regeling. Gemeenten konden in het kader van deze landelijke regeling een aanvraag doen om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten. Ook de gemeente Venray heeft een aanvraag ingediend. Afgelopen week werd bekend dat deze is toegekend. Voor het verruimen van de bemande openingsuren van de bibliotheek met minimaal 10 uur per week ontvangt de gemeente een bedrag van 220.000 euro. 

Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling versterken gemeenten het bibliotheeknetwerk en bereiden zich voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2026. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek.

Impuls taken bibliotheek
Wethouder Wim de Schryver: “Met de extra financiële middelen kunnen we een impuls geven aan de taken van onze bibliotheek. Door meer uren open te zijn, komt er meer ruimte voor educatie en het geven van informatie of advies aan bezoekers. Samen met BiblioNu kunnen wij zo blijven bouwen aan een volwaardige bibliotheekvoorziening voor alle inwoners van Venray. Het nieuwe gebouw dat van de zomer haar deuren opent in het centrum van Venray wordt daarmee optimaal benut.”

Uit de krant