De weg is vrij voor een woningbouwplan aan de Westsingel in Venray.
De weg is vrij voor een woningbouwplan aan de Westsingel in Venray. Foto: Pixabay,

Groen licht voor woningplan Westsingel Venray

Algemeen Wonen en Leven Milieu en Duurzaamheid Jeugd en Jongeren Werk en Economie Venray Financiën

De Raad van State in Den Haag heeft woensdag met een spoeduitspraak de weg vrijgemaakt voor een woningbouwplan op een voormalige schoollocatie aan de Westsingel in Venray.

Door Jan van Ommen

Door de uitspraak kan ontwikkelaar West 1 Development doorgaan met het bouwrijp maken van het terrein en het inplannen van de bouw van 102 levensloopbestendige huizen en seniorenwoningen. De hoogste bestuursrechter ziet in de bezwaren van varkenshouder G. Jenniskens in Leunen geen reden om een bouwstop op te leggen. Jenniskens vreest dat de nieuwe bewoners over stank gaan klagen en dat hij met extra milieubeperkingen te maken zal krijgen. De Raad van State stelt evenwel in de voorlopige uitspraak vast dat de nieuwe woningen op 600 meter afstand van de varkenshouderij komen te liggen. 

Dat is veel meer dan de geurcirkel van maximaal 200 meter rond zijn bedrijf aan de Engesteeg in Leunen. Bovendien liggen er nu al veel meer bestaande woningen op kortere afstand tot Jenniskens boerderij. En die zijn vele malen bepalender voor de milieuoverlast die het bedrijf mag produceren, stelt de hoogste bestuursrechter in de uitspraak. Ook wijst de Raad van State het argument van Jenniskens van de hand dat zijn combi-luchtwasser mogelijk minder efficiënt werkt dan waarvan zijn vergunning uitgaat. Maar Venray heeft twee jaar terug aanvullend geuronderzoek gedaan en daaruit blijkt dat het woon- en leefklimaat op en rond de woningbouwlocatie nog altijd redelijk goed is. Overigens is dit een voorlopige uitspraak en volgt er later dit jaar nog een bodemzaak en einduitspraak. Maar de kans dat het woningbouwprogramma dan alsnog in zijn geheel in de prullenbak belandt, is miniem. 

Uit de krant