Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

Gemeente Venray wil onafhankelijk onderzoek naar Loobeekdalkwestie

Algemeen Politiek Venray

De gemeente Venray wil een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar het Loobeekdal. In het Loobeekdal (omgeving Venrays Broek en Endepoel) vonden eerder een herinrichtingsproject en illegale werkzaamheden waaronder ontgrondingen plaats. De verplaatsingen van grond zouden nadelige gevolgen hebben gehad voor de omgeving.

Dit kondigde de gemeente aan tijdens een speciaal belegde raadsinformatieavond. “Er leven veel vragen over de ontwikkelingen in het Loobeekdal. We merken bovendien dat we door de complexiteit nog niet alles scherp in beeld hebben. Voor onze inwoners willen wij duidelijkheid scheppen, vandaar deze stap”, zegt wethouder Daan Janssen.

Het gaat om een breed onderzoek dat zich splitst in twee op zichzelf staande delen. Het eerste deel, een onafhankelijk onderzoek, richt zich op de vraag of het verzakken van huizen in het gebied komt door werkzaamheden die geleid hebben tot een lager grondwaterniveau. In het tweede deel wordt in kaart gebracht waar is gegraven zonder vergunning en in hoeverre hier nog herstel of vergunningverlening mogelijk is. Het eerder verschenen rapport ‘AD HOC controle Ontgrondingenwet’ van de provincie Limburg zal hierin ook meegenomen worden.

De gemeente geeft aan nog te werken aan de precieze opdrachtformulering. Daarna gaat deze naar het college van burgemeester en wethouders voor een definitief besluit.

Uit de krant