Afbeelding
Foto: eigen foto

Entree Roetsj en Iensjekke is voor zes dagen feest

Algemeen Carnaval Venray

Dit jaar is de organisatie van Roetsj en Iensjekke voor de tweede keer in handen van het horecastichting Rooj Draejt Dur. De acht horecazaken namen de organisatie over van De Piëlhaas. “Het evenement was te groot geworden en vastelaovesvereniging De Piëlhaas kon en wilde dit financieel gezien niet meer dragen”, zegt Twan van Bussel van Gastrobar Tof.

Na overleg met De Piëlhaas besloten de horecaondernemers om de handschoen op te pakken en de organisatie van de carnavalsactiviteiten in het centrum op zich te nemen. Al snel werd duidelijk dat er op een of andere manier meer inkomsten gegenereerd moesten worden omdat het organiseren van dergelijk groot evenement niet meer rond te krijgen is met alleen drankverkoop.

Verschillende scenario’s werden besproken, zoals het verhogen van de consumptieprijs en het dagelijks vragen van entreegelden. Dit laatste is niet mogelijk omdat er op verschillende dagen optochten door het centrum trekken. Uiteindelijk is besloten in overeenstemming met De Piëlhaas en de gemeente Venray om alleen voor de Roetsj en Iensjekke entree te vragen. De bezoekers betalen 18,50 euro om het plein op te komen. “En hier gaat het voor veel mensen verkeerd. Er wordt gedacht dat dit geld alleen maar is bedoeld is om de Roetsj en Iensjekke neer te zetten, maar dat is niet waar. Dit entreegeld is bedoeld om de gemeente Venray zes dagen feest aan te bieden, waaronder: Hazinneaovend, Vurgloeie, Iensjekke, de Roetsj, vastelaovend op zondag op twee pleinen, vastelaovesmaandag op twee pleinen, de boerenbruiloft en de biercantus met afterparty op het Henseniusplein.”

Ook wordt de schouwburg door de stichting afgehuurd en omgebouwd tot feesttempel voor De Piëlhaas, maar vooral een plek waar D’n Hazekeutel kan feesten met leuke dj’s en artiesten. “En als laatste is dit entreegeld ook bedoeld om De Piëlhaas dat te kunnen laten doen wat ze heel graag willen en wij ook, en dat is onze fantastische cultuurtraditie die vastelaovend heet in stand houden en doorgeven aan onze toekomst.”

De organisatie krijgt nu het verwijt dat Venrayse artiesten als Bjorn en Mieke, Pruuf Mar en Goedzat ontbreken op de Roetsj en Iensjekke. Van Bussel had het liever anders gezien. “We hebben een jaar geleden de handen ineengeslagen om dit gezamenlijk voor de toekomst te organiseren en zijn direct in contact gegaan met Nr. Eins, het artiestenbureau waar alle Limburgse artiesten onder vallen. Daar kregen we voor de afgelopen 11de van de 11de en vastelaovend 2024 de deksel op onze neus. Alle toppers waren al vergeven, zeker op de meest populaire dagen. Desalniettemin heeft de organisatie er alles aan gedaan om toch een prachtig programma in elkaar te zetten, inclusief Bjorn & Mieke, Pruuf Mar en nog veel meer.”

De organisatie wist voor de 11de van de 11de 2024 wel al de nodige toppers te strekken. Dan staan onder meer Bjorn & Mieke, Pruuf Mar, Spik & Span, Hoondervel, La Bamba, Goedzat en Van Lieshout en Arts op het podium.

Uit de krant