Afbeelding
Foto: Marco van de Burgwal

Staatsbosbeheer plant nieuw bos in Merselo

Algemeen Duurzaamheid Merselo Milieu en Duurzaamheid Venray

Staatsbosbeheer legt landelijk 5.000 hectare nieuw bos aan in de periode 2020-2030. In het Loobeekdal in Merselo komen er in 2024 zo’n 20.000 bomen en struiken (6 hectare) bij. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. Met de aanplant wordt koolstofdioxide vastgelegd, wat het opwarmen van de aarde tegengaat. Meer bos in Nederland is belangrijk voor klimaat, biodiversiteit, duurzame houtproductie en recreatie.

Tussen eind januari en maart plant Staatsbosbeheer in het beekdal van de Loobeek verschillende inheemse boomsoorten – vooral loofbomen, zoals els, populier, zoete kers, boswilg, winterlinde en zachte berk – en diverse soorten struiken. Het bos wordt hierdoor gevarieerder en aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat het bos veerkrachtiger wordt en beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte en ziektes. 

Bescherming jonge aanplant 
Om de jonge bosaanplant te beschermen tegen wildvraat en -schade komt er tijdelijk een hekwerk omheen te staan. Zo kan er geen groot wild in. Vooral reeën eten graag knoppen uit de boomtoppen op en schillen de bast van de jonge bomen. Als de bomen na enkele jaren hoog genoeg zijn wordt dit hekwerk verwijderd.

Verbinding tussen bosgebieden
Door de nieuwe aanplant ontstaat er een verbinding tussen de bosgebieden aan de westzijde van Loobeek. In het Loobeekdal wordt het bos vooral aangeplant op locaties waar de pitrus de overhand heeft. Deze plant heeft een lage natuurwaarde. Met de aanplant van bos verdringen we de pitrus. Er komt waardevollere natuur voor terug; een divers bos met veel bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken, die aantrekkelijk zijn voor veel soorten dieren en insecten.

Financiering
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Staatsbosbeheer financieren de werkzaamheden

Uit de krant