Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Gemeente wil door met specialistische ondersteuner jeugd

Algemeen Politiek Venray

Gemeente Venray heeft de afgelopen twee jaar als proef een specialistische ondersteuner jeugd (SOJ) ingezet. Deze specialistische ondersteuner heeft de huisartsen en jeugdconsulenten ondersteund in de zorg voor kinderen en jongeren met mentale problemen. Ouders, jeugdigen en huisartsen zijn tevreden over de inzet van de SOJ. Dit is voor de gemeente aanleiding om de inzet te verlengen en uit te breiden.

Een SOJ kan ingezet worden wanneer de huisarts of een jeugdconsulent vermoedt dat een jeugdige psychosociale of mentale problemen heeft. De SOJ bekijkt samen met de jeugdige en het gezin welke ondersteuningsvragen er zijn. Vervolgens bepalen ze samen wat er nodig is om op eigen kracht weer verder te kunnen.

Tevredenheid
De inzet van de SOJ is geëvalueerd, zowel bij ouders en jeugdigen die gebruik hebben gemaakt van de SOJ als bij de huisartsen bij wie de SOJ in de praktijk aanwezig was. Ouders en jeugdigen geven de SOJ gemiddeld een rapportcijfer 7,8 (ouders) en 8,5 (jeugdigen). Ook huisartsen zijn tevreden over de inzet van de SOJ. Daarnaast wordt er minder doorverwezen naar maatwerk en zien we dat er eerder de juiste ondersteuning wordt ingezet. Jeugdigen en hun ouders worden daardoor beter geholpen en krijgen sneller de ondersteuning die zij nodig hebben.

Uitbreiding
De inzet van de SOJ begon in september 2021 bij twee huisartsenpraktijken. Door de positieve ervaringen die daar zijn opgedaan, wordt de SOJ nu ook ingezet bij twee andere huisartsenpraktijken. In de komende vier jaar is het daarnaast de bedoeling om de SOJ ook bij de vijfde huisartsenpraktijk in te zetten. Op die manier vergroten we het bereik van de SOJ en wordt de SOJ nog laagdrempeliger voor de jeugdigen en ouders in de gemeente Venray.

Juiste plek
De SOJ analyseert samen met betrokkenen de vragen en de situatie en zorgt dat het kind op de juiste plek de juiste ondersteuning krijgt. Het uitgangspunt is om kinderen zorg te bieden die zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is. De zorg van de SOJ is laagdrempelig en dicht bij huis voor het kind en het gezin. De hulp, ondersteuning en/of zorg wordt hiermee veel doelmatiger ingezet.

Uit de krant