Afbeelding
Foto: Persfoto Risk Factory

Jan Slagter lanceert scenario tegen eenzaamheid

Regionaal

Op donderdag 28 september start de Week tegen Eenzaamheid. Een uitgelezen moment voor Risk Factory Limburg-Noord om hun nieuwe scenario Terug in de Tijd te lanceren, waarin senioren ontdekken wat ze nú al kunnen doen om de kans op eenzaamheid in de toekomst te verkleinen.  

Jan Slagter, aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en Directeur van Omroep Max, was samen met Marc van Caldenberg (Gedeputeerde bij de Provincie Limburg voor onder andere Sociale Agenda en Sport) en Natasja van Montfoort (adjunctdirecteur Publieke Gezondheid) te gast bij Risk Factory in Venlo om dit scenario op een feestelijke wijze te openen.

“Ik krijg heel vaak post van mensen die eenzaam zijn en mij hun verhaal toevertrouwen, dat lees ik dan met tranen in mijn ogen”, vertelt Jan Slagter. “Het is ontzettend schrijnend dat zoveel mensen in Nederland eenzaam zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat we niet alleen tijdens de Week tegen Eenzaamheid hier aandacht voor hebben, maar dat we ook de rest van het jaar ons hiervoor inzetten. Dat vind ik sterk aan het concept van de Risk Factory. Ze sluiten met hun scenario’s aan bij de belevingswereld van senioren, net als wij bij Omroep MAX. Naast onze programma’s creëren we verschillende ontmoetingsplekken zoals MAX Meeting Point en Café MAX (initiatief van de Stichting MAX Maakt Ontmoeting Mogelijk), waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Deze zijn een groot succes. Ik draag graag mijn steentje bij om eenzaamheid terug te dringen want niemand mag alleen zijn.” In het scenario Terug in de Tijd werpen senioren een blik op de toekomst en zien ze hoe eenzaamheid bij een leeftijdgenoot kan ontstaan door een of meerdere verlieservaringen. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je partner of baan, maar ook bijvoorbeeld het verliezen van je mobiliteit door een medische aandoening. Zulke verlieservaringen zijn vaak met elkaar verweven en kunnen ervoor zorgen dat iemands sociale netwerk afneemt. Dit is een van de manieren waarop eenzaamheid kan ontstaan.

Volgens Gedeputeerde Marc van Caldenberg is het een belangrijk thema dat ook hoog op zijn agenda staat. “Met ons nieuwe coalitieakkoord Elke Limburger telt willen we extra aandacht besteden aan eenzaamheid onder jongeren en ouderen. Terug in de Tijd is een initiatief dat daar nauw aan raakt, want het creëert bewustzijn over eenzaamheid in jouw directe omgeving, maar misschien nog wel belangrijker is om te leren hoe je de kans op eenzaamheid voor jezelf kunt verkleinen. En daar zet dit scenario op in. Je werpt een blik op jouw mogelijke toekomst, om vervolgens ‘terug in de tijd’, naar het heden te gaan. Om te bedenken wat je nu kunt doen om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen.”

Uit de krant