Afbeelding
Foto: Eigen foto

Venray is een mooie fietsgemeente. De omgeving leent zich bij uitstek om mooie tochten te maken naar mooie plekjes.


Ook sportief doet Venray het goed, vroeger met Peter Winnen, nu met Wout Poels, Mike Teunissen en de in Venray geboren Paulina Rooijakkers.

Met andere woorden, Venray en de fiets, dat past bij elkaar. Echter, als we het hebben over de fiets in het centrum, ligt dat iets anders.

Er is al jarenlang discussie over, wel of niet. Illegale fietsers maken te pas en te onpas gebruik van de verboden noord-zuidverbinding in het centrum. Zelfs een voormalig burgemeester haalde daarmee een column in deze krant.

Er moet dus een einde komen aan deze discussie. Enkele weken geleden is in het centrum van Venray een proef gestart om het voetgangersgebied toegankelijk te maken voor de fietser. De fietser wordt gast in het voetgangersgebied. Met uitzondering van de Grotestraat. Daar is de fietser alleen welkom als de winkels gesloten zijn.

Met een groot scala aan borden probeert de gemeente duidelijk te maken dat de fietser wel welkom is maar dan als gast. De fietser moet rekening houden met voetgangers en hen ruimte geven. Ook mag niet te hard gefietst worden en waar nodig zal de fietser moeten afstappen.

Bovendien mag tijdens de gehele proefperiode de fiets overal in het centrum neergezet worden.

Het mooie van een proef is dat je gaat kijken wat de beste optie is. Maar voordat de proef goed en wel gestart is, buitelen de meningen al over elkaar. Enkele ondernemers vragen zich af wie deze proef verzonnen heeft en de regel van de Grotestraat was niet bij iedereen duidelijk.

De coördinator van het Oogcafé wil een speciale avond houden over onder andere deze proef. De Wijkraad Centrum Venray is teleurgesteld omdat ze zich niet gehoord voelt en is daarom uit de klankbordgroep gestapt.

Je kunt je dus afvragen of deze proef wel de goede is. Of de fiets wel welkom is in het centrum? Of je het moet toestaan om tijdens die proef extra obstakels zoals fietsen in deze straten toe te staan?

Wil men de fietser welkom heten in het centrum, dan is een gekleurde afgebakende fietsbaan door de desbetreffende straten de enige oplossing, waardoor duidelijk is waar de fietser welkom is en waar de voetganger veilig kan lopen. Nu lijkt het een beetje op een skipiste waarop de fietser al slalommend zijn weg gaat zoeken. En op een skipiste ben je ook niet altijd veilig.