Processie in de Hoenderstraat. De optocht gaat richting het St. Oda-kapelletje.
Processie in de Hoenderstraat. De optocht gaat richting het St. Oda-kapelletje. Foto: RooyNet

Processies

Venray | De maand mei is weer in aantocht en het 'processieseizoen' begint weer. Niet meer zo groots opgezet en met zoveel deelnemers, maar er is toch nog steeds een processie. De maand mei geldt als de Mariamaand en voor Oostrum als Maria genadeoord was dat in het verleden een drukke maand. Uit omliggende dorpen en gemeenten kwamen mensen in processie naar Oostrum. Ook was het dorp halteplaats voor processies uit verder afgelegen plaatsen, zoals Handel en Helmond. In Venray werd vaak gelogeerd in hotel De Keizer (Patersstraat) om vervolgens in Oostrum de heilige mis bij te wonen en de voettocht voor te zetten richting Kevelaer.


In de serie 'Venray van toen' staat een mooi filmpje over een Mariaprocessie in Oostrum. Het miraculeus beeldje wordt in de processie door in het wit gestoken maagden op een brancard meegedragen. Vanuit de kerk trok de processie naar het Trans Cedron. In de processie liepen naast alle Oostrumse deelnemers ook mensen uit Venray (o.a. Har van Meijel alias Har van de trap) en andere plaatsen mee. Het Trans Cedron is een themapark, dat in 1909 door rector Meijers ter gelegenheid van de kroning van het miraculeuze Mariabeeldje werd gesticht. Met de voltooiing tussen 1912 en 1916 van de veertien Kruiswegstaties en het in 1920 in gebruik genomen kerkhof is de huidige situatie ontstaan. Het themapark is voor een groot deel betaald door giften van bedevaartgangers. In Venray had je een aantal grote processies, zoals de sacramentsprocessie en de kermisprocessie. Langs de processieroute werd gevlagd en staande bakken met bloeiende planten waren langs de route opgesteld. Tussen de bakken zat een lang lint van vaantjes. In de deuropening van verschillende huizen werden ambachtelijke huisaltaartjes gebouwd. De priester liep onder een baldakijn met een monstrans voor zich uitdragend. Langs de baldakijn liepen leden van het kerkbestuur met een flambouw.


Hij werd voorgegaan door misdienaars met hun wierookvaten zwaaiend. De priester liep vaak op een pad van uitgestrooide bloemblaadjes. Alle verenigingen waren met vlaggen aanwezig, de paters van het Franciscanerklooster en de Broeders van liefde van het Sint Servatius liepen in lange rijen in de processie mee. Vooraf werd de opstelling in Peel en Maas bekendgemaakt. Als de priester met de monstrans voorbijkwam, knielden de toeschouwers. De verschillende instituten hadden daarnaast hun eigen processie op sacramentendag. Op Sint Anna en Servatius werd dagenlang gewerkt aan de processieroute en om een rustaltaar te bouwen. Personeelsleden en hun gezin werden uitgenodigd aan de processie deel te nemen. Als misdienaartje in Oostrum liep ik ook de sacramentsprocessie in Sint Paschalis mee. Na afloop werd je dan op ranja en broodjes getrakteerd! In Peel en Maas van 18 april jongsleden staat de oproep om deel te nemen aan een bijzondere processie. In Blitterswijck wordt op 25 april een Marcusprocessie gehouden. De intentie is Gods bescherming te vragen en ons de behoeden voor een nieuwe pandemie of oorlog.

Op 2 oktober 1938 roept deken Berden gelovigen op, mede op initiatief van het episcopaat, om deel te nemen aan een boete-bidprocessie naar de heilige Oda op de Hiept. Terecht maakt hij zich zorgen over de oorlogsdreiging. Het kinderlof en het avondlof vervallen en de bijeenkomst van het patronaat wordt afgelast om maar zoveel mogelijk parochianen deel te laten nemen. Zelfs de voetbalwedstrijd van Sint Servaas wordt afgelast. De gelovigen komen in grote getallen opdagen, maar heel veel hebben de smeekbeden niet geholpen. Overigens wordt het kapelletje volgens een verslag in Peel en Maas frequenter bezocht in de maanden voorafgaand aan de oorlog. Na de oorlog zijn er vele jaren geweest dat vanuit de parochiekerk van Sint Petrus' Banden processies naar het Engelse Kerkhof trokken. Deze processies hadden een ander karakter als de boven beschreven processies. In een van de volgende afleveringen hoop ik terug te komen op het ontstaan van de verschillende kerkhoven in de gemeente waar gesneuvelde militaire begraven liggen.


Redactieraad RooyNet, Jan Min.