Aanleg glasvezel in Holthees (2019).
Aanleg glasvezel in Holthees (2019). Foto: eigen foto

‘Kwaliteit en samen doen stond voorop’

Venray | De leergierigheid, enorme betrokkenheid en maatschappelijke drive, tekenen volgens de partners van GlaswebVenray de goede onderlinge samenwerking en het succes van het burgerinitiatief. We blikken met hen terug op tien jaar GlaswebVenray.


De aanleg van het glasvezelnetwerk in de kerkdorpen van Venray en Holthees was volgens Ad Baartmans, destijds commercieel directeur van Spitters (nu Circet), een intensief project waarbij samenwerking op nummer één stond. “Doordat het een burgerinitiatief was en de initiatiefnemers geen kennis van glasvezel hadden, voelde het meer als elkaar helpen dan als klant-leverancier. We ondersteunden als aannemer ook bij het werven van klanten en leden. Ik ben op vele informatieavonden geweest om mogelijke vragen over de aanleg te beantwoorden. Zo heb ik de mooie regio ook goed leren kennen.”


Leergierig

Dat herkent ook Jan Herps, toen nog eigenaar van aQuestora, en verantwoordelijk voor de belichting van het glasvezelnetwerk. “Ik kan me nog goed de eerste bijeenkomsten met de initiatiefnemers van GlaswebVenray herinneren. We zaten vlak bij een varkensstal, maar dat had zijn charme. Zeker in combinatie met het enthousiasme van de mensen. Ook wij hebben veel van onze kennis gedeeld en GlaswebVenray in contact gebracht met andere coöperaties. De initiatiefnemers waren zo leergierig, dat ik me op zeker moment serieus afvroeg of ze de belichting niet zelf wilden gaan doen.”


Maatschappelijk doel

Edwin Hout van Certified Professionals werd door het bestuur van GlaswebVenray aangesteld als technisch projectmanager. “Mijn werk voor GlaswebVenray was anders dan bij commerciële projecten. Het was heel goed merkbaar dat er een heel gedreven en betrokken bestuur achter zat dat voor kwaliteit ging en een maatschappelijk doel diende. Namelijk 100% glasvezel in de gemeente Venray. We hebben het echt
allemaal samen gedaan.”


24/7 snel internet

Waar aannemer Spitters zorgde voor de aanleg van ruim 375 km kabel, zeg maar de autosnelweg, zorgde aQuestora voor de belichting. Dat kun je vergelijken met de auto’s en vrachtwagens die over de snelweg rijden. Providers zoals PLINQ en TriNed zijn in deze vergelijking de diensten die de pakketjes leveren: in dit geval internet, telefonie en TV. Edwin Hout: “GlaswebVenray wilde een kwalitatief hoogwaardig netwerk aanleggen, dat toegang biedt aan alle providers en voldoende bandbreedte heeft om klanten 24/7 te kunnen voorzien van snel en betrouwbaar internet. Het netwerk is zo ontworpen dat als er ergens een ring wordt doorbroken, de pakketjes automatisch over een andere snelweg worden geleid.”


Ultieme test

Toch staat één spannend moment bij Edwin nog op het netvlies. “Het hoofd POP-station in Ysselsteyn kwam een keer zwaar onder stroom te staan door een fout bij werkzaamheden aan het energienetwerk. Het was de ergste storing die je kunt verzinnen en dus de ultieme test voor onze proceskwaliteit. Maar alles deed wat het moest doen. Tot en met het uitrukken met een aggregaat door eClicker, die de monitoring en het beheer verzorgt voor GlaswebVenray. Daardoor hadden we minimale verstoring.”


Champagne

Dat er dingen misgaan bij een omvangrijk project zoals de aanleg van een glasvezelnetwerk is onvermijdelijk. Ad Baartmans: “Natuurlijk heb je wel eens graafschade als je honderden kilometers kabel gaat aanleggen, maar echt grote problemen hebben we niet gehad. Het was wel bizar dat we op de dag van de eerste schop in de grond, door een rioolbuis boorden. Dan sta je met een glas champagne in de hand tegen de burgemeester en andere gasten te vertellen dat je het allemaal goed voor elkaar hebt en dan gebeurt dat. Uiteraard hebben we het probleem snel opgelost.”


Trotse vrijwilligers

Jan Herps kijkt vooral met tevredenheid terug op het moment dat alles werkte en het aantal klanten ging groeien. “Dan zit je in een vergadering met de coöperatie en zie je het enthousiasme als het aantal aanmeldingen wordt gepresenteerd. Je weet dat ze veel hebben meegemaakt. Onzekere momenten en tegenslagen hebben gehad. Het was geweldig om al die vrijwilligers zo trots te zien. Ik heb respect voor ze, want ik vraag me af of ik het zo lang had volgehouden.”