Het blijft maar rommelen bij NLW

Venray | Een rechter die een zwaargewicht als troubleshooter aanstelt, een directeur die vorige week aangaf te vertrekken, gemeenten die een andere koers willen varen, zieke leden van de ondernemingsraad (OR) en bezorgde medewerkers die zich niet veilig voelen. Zie hier in een notendop de huidige situatie bij de NLW.


Door Christ van den Munckhof


De sociale werkvoorziening in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas bestaat volgend jaar 70 jaar. De laatste jaren is er continu onrust en volgden directeuren elkaar in een meer dan gemiddeld tempo op.

Waar voorheen veel mensen intern aan de slag konden, is het huidige beleid erop gericht om meer mensen extern aan het werk te krijgen. Vorig jaar besloot het bestuur, de drie gemeenten, een onderzoek te laten doen naar de toekomst van de NLW. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat werkvoorziening in de huidige vorm geen toekomst heeft. De drie gemeenten werken nu aan lokaal participatiebeleid en gezamenlijke beschutte en beschermde werkplekken voor inwoners. Later dit jaar zal hierover besluitvorming plaatsvinden.

In februari daagde de OR de directie voor de ondernemingskamer in Amsterdam. Volgens de OR was er sprake van een reorganisatie, waarin de OR om advies gevraagd had moeten worden. De OR kreeg ongelijk, de directie beloofde betrokkenheid bij concretere besluitvorming en op verzoek van beide partijen werd wel een troubleshooter aangesteld. 

Die troubleshooter is Barbara van Hussen, een advocate gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Zij krijgt de zware taak om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Iets wat haar een aantal jaar geleden bij L1 ook lukte.

Afgelopen donderdag liet directeur Ward Verkuylen weten dat hij stopt als directeur bij NLW. “Mijn opdracht bij NLW is zeker nog niet volbracht en de samenwerking met collega’s en klanten bevalt me zeer goed, maar de huidige situatie heeft mij toch tot dit besluit gebracht”, aldus Verkuylen in een persverklaring. Na zijn presentatie van de jaarcijfers van 2023 op 17 mei, legt Verkuylen zijn rol als directeur-bestuurder neer. Met 'de huidige situatie' zou Verkuylen het gemis aan samenwerking met de OR bedoeld hebben. Dat heeft ertoe geleid dat diverse OR-leden zich donderdag ziek hebben gemeld.

Daarnaast is namens een aantal medewerkers een brief gegaan naar gemeenteraadsfracties. Die medewerkers stellen dat de OR door de directie in een kwaad daglicht is gesteld, terwijl de OR volgens de briefschrijvers tot het uiterste is gegaan om het bestuur te dienen. “Intimidatie door de werkleiding is aan de orde van de dag binnen deze organisatie. Medewerkers en ondernemingsraadleden voelen zich absoluut niet meer veilig en inmiddels zit een heel aantal ondernemingsraadleden ziek thuis. Let wel, ook in de ondernemingsraad zitten medewerkers die tot de doelgroep behoren. De verantwoordelijken kijken hier simpelweg overheen en dit lost geen enkel probleem op maar maakt de situatie volledig onhoudbaar”, aldus de briefschrijvers. “Er dient hier grote schoonmaak plaats te gaan vinden en er dient opgekomen te worden voor de doelgroep waarvoor dit bedrijf zijn bestaansrecht heeft en niet om zakken te vullen. Wij wachten met smart op de juiste passende oplossing die tot op heden nog ver weg lijkt.” 

Onderzoek leert dat deze brief is opgesteld door een van de leden van de ondernemingsraad en dat deze niet namens een groot deel van de medewerkers is verstuurd.

Kortom, Barbara van Hussen wacht een zware taak.