Dermatoloog Karen van Poppelen geeft een inspiratieles over de huid op het Raayland College.
Dermatoloog Karen van Poppelen geeft een inspiratieles over de huid op het Raayland College. Foto: Antoon Jeuken

Zonnebrand voor scholieren

Venray | Op het Raayland College was woensdag het startmoment voor de zonnebrandcampagne van ziekenhuis VieCuri. Tijdens deze campagne krijgen basis- en middelbare scholen in Noord-Limburg gratis zonnebrand en een lespakket. Dit om huidkanker tegen te gaan en  zonbescherming te promoten bij de leerlingen. 



Dermatoloog en initiatiefnemer Karen van Poppelen vertelde er over hoe belangrijk zonbescherming is. "We weten dat één op de vijf Nederlanders in de loop van hun leven te maken krijgt met huidkanker. Een hele belangrijke reden van het ontstaan van de huidkanker is het verbranden op jonge leeftijd, met name onder de 18 jaar." De campagne is vorig jaar begonnen met alleen basisscholen en vanwege het grote succes en de doelgroep, breidt VieCuri dit jaar uit naar middelbare scholen.
De campagne is gelanceerd na de coronatijd. In ziekenhuis VieCuri waren veel handdisinfectie dispensers over en toen kwam het idee om deze te vullen met zonnebrandcrème. Ze zijn begonnen in het ziekenhuis met het aanbieden van zonnebrandcrème, hierna wilden ze het groter aanpakken en zo is het idee ontstaan om het door te trekken naar basisscholen. Dit jaar ging VieCuri hiervoor een samenwerking aan met Maastricht UMC+ en het Huidfonds. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar het smeergedrag van de jeugd. Na het onderzoek wordt gekeken hoe alle partijen de campagne kunnen verbeteren. "Het is heerlijk om buiten te zijn als de zon schijnt. Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden!", sluit dermatoloog Van Poppelen af.

Afbeelding
Afbeelding