Afbeelding
Foto: Karlijn Gevers

Spuitverbod bij Oostrum Oost ‘zien als proeftraject’

Algemeen Oostrum Politiek

Het collegebesluit om agrariërs een spuitverbod op te leggen binnen vijftig meter afstand van de nieuw te bouwen wijk Oostrum Oost (59 woningen) en Zompgraaf (elf woningen), lijkt een raadsmeerderheid te omarmen. Dat bleek dinsdag tijdens de commissie Wonen. CDA Venray had de meeste twijfels. Andere partijen vonden het prima dat nadrukkelijk met het gezondheidsaspect rekening wordt gehouden. 

Door Henk Baltussen

Dat dit het college uiteindelijk uit de hoge hoed toverde, verraste enkele partijen. “Een verrassende en onverwachte wending”,  vond PvdA-commissielid Dickie Minken-Jansen. “Dit leidt alleen maar tot procedures”, stelde Guus Reintjes (CDA): “En hoe zit het met het gelijkheidsbeginsel? Wordt dit nu overal in Venray ingevoerd?” Dat bevestigde de beleidsambtenaar van de gemeente Venray: “Op den duur gaan overal dezelfde regels gelden.”

Even terug naar het begin. Aan de nieuw te bouwen wijkjes in Oostrum grenst landbouwgrond. Met de komst van de nieuwe woningen vrezen boeren dat ze de belendende percelen niet meer in zijn geheel met landbouwgif kunnen bespuiten. Ze stapten naar de rechter. Die besloot dat van de 59 woningen..