Uitbreiding van fietspaden

VENRAY | Het wordt voor fietsers een stukje aantrekkelijker en veiliger om in Venray rond te trappen. In twee bossen worden extra fietspaden aangelegd, de Loonsedijk wordt veiliger en de Overloonseweg, dé fietsverbinding tussen Venray en Overloon, is opnieuw ingericht waarbij de wielrijders voorrang krijgen. 


In het nieuwe Masterplan Wandelen en Fietsen, met een looptijd van vier jaar, wordt een half miljoen euro uitgetrokken voor twee nieuwe recreatieve fietspaden door de Ballonzuilbossen en de Geijstersebossen. Het gaat om twee verbindende routes tussen al bestaande fietspaden. Hoe ze precies gaan lopen is nog niet geheel duidelijk. Die plannen worden volgens Ingrid van Eijndhoven, accountmanager bij het Toeristisch-recreatief Platform Venray (TrPV), verder ontwikkeld en uitgewerkt. De twee tracés staan al jaren op het toeristische wensenlijstje. In 2024 en 2025 worden ze gerealiseerd. Ook de aanleg van een parkeerplek bij het Ballonzuilmonument in Merselo en het oplossen van knelpunten in het al bestaande wandel-, fiets- en ruiterroutenetwerk zijn in de plannen opgenomen. Tevens worden plannen uitgewerkt voor een aantal fiets- en wandelroutes die passen bij de toeristische thema’s van Venray: psychiatrie (gezondheid), schapen en (oorlogs)verleden. Die routes zijn nog in ontwikkeling.

De Overloonseweg wordt een straat waar de fietser 'het voor het zeggen' krijgt en waar de auto 'te gast' is. In de afgelopen maanden is de weg omgevormd tot een fietsstraat met een hele andere uitstraling. Daarbij vallen de rode rijbaan met gele strepen meteen op. Tevens is er veel meer ruimte voor groen in de straat en is er een extra riool aangelegd voor de opvang van regenwater. De fietsweg is zo speciaal dat woensdag 7 juni wethouder Erik van Daal samen met Limburgs gedeputeerde Madeleine van Toorenburg de nieuwe verbinding opent. Kinderen uit de buurt stappen op de fiets om de officiële opening van de bijzondere straat kracht bij te zetten. De opening is om 15.00 uur op de parkeerplaats van het Vincent van Gogh Instituut aan de Overloonseweg 4-6.

Ook ondergaat de Loonsedijk een gedaanteverwisseling voor de fietser. De gemeente ziet de weg als dé fietsroute van Merselo naar Overloon en de middelbare school in Stevensbeek. Om de veiligheid voor fietsers en ook het overige verkeer te verbeteren worden daarom rode fietssuggestiestroken en enkele snelheidsremmers aangelegd. De stroken komen aan beide zijden van de weg te liggen, plateaus moeten de snelheid uit het verkeer gaan halen. Voor die werken trekt het college 175.000 euro uit. De planning is dat dit werk nog dit jaar wordt uitgevoerd, tegelijkertijd met het reguliere wegonderhoud. Klein minpuntje in het verhaal is dat de veiligheidsmaatregelen tot aan de gemeentegrens van het Land van Cuijk worden uitgevoerd. Wel heeft Venray de buurgemeente gevraagd om na te gaan of op zijn grondgebied ook verkeersmaatregelen noodzakelijk zijn. Tevens wordt in Venray nagegaan op welke wegen, met het oog op de veiligheid, het wenselijk is om binnen de dorpskommen de snelheid van 50 naar 30 kilometer te verlagen.