Vraagtekens bij CDA over De Peppelhof

CASTENRAY |  Worden de drie zelfvoorzienende woningen op landgoed De Peppelhof in Castenray over tien jaar daadwerkelijk ontruimd, waar hangt dat vanaf en kan de eigenaar de huizen desgewenst toch langer laten staan? En hoe zit het eigenlijk met de omgevingsdialoog? Dat zijn enkele vragen die CDA-raadslid Martijn Direks B en W stelt over de verlening van een tijdelijke omgevingsvergunning aan Peppelhof-eigenaar Stichting Phien.


Door Henk Baltussen


De VVD Venray stelde in 2020 al vragen over De Peppelhof. Uit de antwoorden bleek volgens Direks dat gesprekken met omwonenden en omliggende agrarische bedrijven gevoerd zouden worden. Tijdens het Sprekersplein waren een aantal omwonenden die kritisch waren over dit initiatief. Wat is er gedaan met de uitkomsten van de gesprekken en met de opmerkingen van de insprekers?, vraag Direks zich af.

Peter Slijpen, directeur van Stichting Phien, wil aan de Oirloseheide 3 in Castenray al jarenlang aan de slag met De Peppelhof. De initiatiefnemers kregen van de gemeente Venray een omgevingsvergunning (een pilot van tien jaar) voor drie woningen. Uiteindelijk moeten er dertien woningen komen te staan.  Phien streeft een zelfvoorzienende leefomgeving na met voedselbosbouw én levende have en plek voor meerdere families.  Slijpen zei eerder hier al zo'n acht jaar mee bezig te zijn. “De gemeente durft het eigenlijk niet aan en de buurt heeft er problemen mee. Onbegrijpelijk voor ons, in Horst zijn we al volop aan het bouwen." 

Een varkensboer in de buurt van De Peppelhof is bang is dat zijn bedrijfsvoering in gevaar komen, omwonenden zeiden toen al last te hebben van verkeersdrukte en verstoring van de rust.

Direks wil daarom ook weten in hoeverre initiatieven als De Peppelhof passen binnen de woonbehoefte in Venray. Het CDA-raadslid uit Castenray snapt ook niet waarom in het buitengebied in de nabijheid veehouderijen woningen kunnen komen. Dichter bij een woonkern was zijns inziens beter geweest. Hij vreest voor precedentwerking.