Heilige communie, foto archief gemeente Venray, collectie Gerard Kruysen.
Heilige communie, foto archief gemeente Venray, collectie Gerard Kruysen. Foto: RooyNet

Eerste H. communie

Venray | De Eerste H. Communie in de Paterskerk was op 14 mei en  in de Grote Kerk vindt deze viering plaats op 4 juni om 11.30 uur.


De laatste jaren is er grote terugloop waar te nemen van het aantal kinderen dat de eerste H. Communie doet. In Limburg is in twaalf jaar tijd het aantal met ruim twee derde afgenomen.

Het bisdom schat dat het aantal communicantjes in onze provincie dit jaar tussen de 2500 en 3000 ligt. Vooral in Noord- en Midden-Limburg loopt de animo snel terug. Dat was vroeger wel anders getuige deze oude foto uit 1962.


In die tijd deden de kinderen de eerste communie in de tweede klas (8 jaar). De meisjes waren gekleed in een wit bruidjesjurkje en hadden een witte strik in het haar. De jongens kregen een nieuwe knielange broek met bijpassend jasje.


In die tijd deden alle kinderen in Venray de Eerste Communie en klassen van veertig leerlingen waren geen uitzondering. Van tevoren gingen ze naar de kerk om te oefenen. Eindelijk was de grote dag aangebroken. Op vrijdagmiddag waren alle communicanten al naar de kerk geweest om echt te biechten. Op zondagmorgen werden alle communicanten (jongens en meisjes) bij de school door de harmonie afgehaald om in processie naar de kerk te gaan.


Voorafgegaan door drie misdienaars met kruis begeleidde Koninklijke Harmonie Euterpe Venray de eerste communicanten naar de kerk. Bij aankomst speelde de harmonie de processiemars Saint-Pierre. Dit muziekstuk wordt nog steeds tijdens deze plechtigheid ten gehore gebracht en is heel bekend in Venray.

Het communiefeest werd thuis uitgebreid gevierd. ’s Morgens kwam vaak de hele buurt feliciteren en ’s middags de grootouders en ooms en tantes. De communicanten kregen vaak een nieuwe fiets, een horloge en enkele andere nuttige cadeautjes.


Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.