Afbeelding
Foto: Gé Pijpers

Ooievaarskuikens in Blitterswijck

Algemeen Blitterswijck

Zal het er dan toch van komen? Zullen over enkele weken de eerste ooievaarskuikens ooit in de nieuwe gemeente Venray vliegend en in blakende gezondheid hun nest verlaten? Die primeur zou de familie Loonen in Blitterswijck wel eens ten deel kunnen vallen. Twee jonge uivers groeien in hun achtertuin inmiddels als kool.

In 2018 plaatste Herman Loonen met hulp van anderen een robuust nest achter het huis. Het was drie jaar wachten voordat een uiverpaartje zich het nest toe-eigende. Twee kuikens was het resultaat en Herman Loonen hield het wel en wee van de familie nauwgezet in de gaten. Half juni van dat jaar staken ze voor het eerst de kopjes boven het nest uit, weet hij zich nog te herinneren. “Een week later kwam de regen en de koude waar ze niet tegen bestand bleken.” Het paar verliet het nest en dronebeelden maakten duidelijk dat de kuikens overleden waren.

Een jaar later, in 2022, meldde zich weer een ooievaarsstel. “Er werd uitbundig gepaard, maar na drie weken vertrokken ze weer”, volgens Loonen. “Was jammer, ja. Waarom ze vertrokken? Het is wat s..