Afbeelding
Foto: Pixabay

PIV luidt noodklok over kwijtraken inzamelen papier

Algemeen Politiek Venray

De PIV (Papier Inzamelende Verenigingen) wil voorkomen dat ze in 2025 het recht verliezen oud papier en karton in te zamelen waarmee ze de clubkassen kunnen spekken. In een brief aan de gemeenteraad liet het college in januari weten dat de huidige manier van oud papier inzamelen, vanwege onder meer de kosten, niet meer kan. PIV-voorzitter Harry Surminski liet dinsdag tijdens het Sprekersplein weten bevreesd te zijn dat verenigingen die papier inzamelen in de problemen kunnen komen.

“Mochten de verenigingen deze financiële steun moeten gaan missen, dan heeft dat een enorme negatieve impact. Gaat de gemeente de clubs hiervoor financieel compenseren, wat is de gedachte achter deze hierachter?”, vroeg Surminski zich af.  

Venray liet eerder weten na te willen gaan of het ophalen van oud papier efficiënter en goedkoper kan. Het oud papier in Venray wordt opgehaald door 24 verenigingen die nu een vaste vergoeding van dertig euro ontvangen per ton papier dat ze ophalen. Maar de kosten voor het ophalen stijgen, met name die van de ophaaldienst die de vrachtwagens en chauffeurs levert. Tevens is de opbrengst van oud papier sterk gedaald, waardoor de gemeente verlies lijdt. De inwoners betalen volgens de gemeente uiteindelijk..