Brandbrief naar NHK en KiWa

Cosy Heat: 'Zorgen om nieuwe regels'

Wanssum | Vanaf 1 april van dit jaar mogen onderhoud, reparaties en installaties van bijvoorbeeld cv-ketels en gashaarden alleen nog maar gedaan worden door gecertificeerde monteurs. Op die manier wil de overheid het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging terugdringen.


Ondanks de aanscherping van de regels maakt Huub Penders van haardencentrum Cosy Heat uit Wanssum zich grote zorgen. Vanwege de kosten die het bedrijf heeft moeten maken om bijvoorbeeld de opleidingen van de monteurs en de inschrijven bij de diverse registers af te ronden zijn de onderhoudscontracten duurder geworden en dat heeft verschillende klanten doen besluiten om geen jaarlijks onderhoud meer aan de gashaard te laten plegen. "Op die manier wordt er juist minder onderhoud aan gashaarden gepleegd. Het zou juist beter moeten worden, maar particulieren zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een cv-ketel of gashaard na te laten kijken. Toch eerder is het zo dat negentig procent van de mensen de haard of ketel niet jaarlijks nakijken. Laat dat getal maar eens op je inwerken", zegt Penders. "Ik ben bang dat er eerst nieuwe slachtoffers moeten vallen om consumenten duidelijk te maken dat het wel moet. We zouden die schrijnende gevallen juist voor kunnen zijn."

Om zijn onvrede uit te spreken heeft Penders onlangs voor de tweede keer een brandbrief gestuurd richting NHK en KiWa. "Vanuit Den Haag moeten ze zeggen: 'Onderhoud is géén keuze. Het is een verplichting'. We zijn als haardenbranche al goed opgeleid en onze monteurs volgen meerdere opleidingen per jaar. Ik durf wel te stellen dat wij onze zaakjes goed voor elkaar hebben."

Vanwege de nieuwe regelgeving is het papierwerk voor Cosy Heat ook verveelvoudigd. Waar de monteurs eerst zeven klanten op een dag konden bezoeken zijn dat nu maar vier klanten. "Wel krijgen klanten nu een vrijgave certificaat als ze onderhoud hebben laten plegen aan een gashaard. Op die manier kunnen ze altijd aantonen bij de verzekering dat de gashaard is onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Ook voor de verzekering is het verplicht om een gashaard of cv-ketel jaarlijks te laten keuren. 

Overigens verricht Cosy Heat geen onderhoud aan cv-ketels. Aan alle haarden en kachels mag het bedrijf wel onderhoud plegen. De klantenkring is inmiddels uitgestrekt over Oost-Brabant en heel Limburg. "We hebben het druk en door deze nieuwe regelgeving wordt het alleen maar drukker. Er haken ook bedrijven af omdat monteurs niet meer aan de juiste certificering voldoen. Daar hebben wij meteen op ingespeeld en iedereen is volledig geschoold. Iedere monteur kan zich identificeren met zijn vak-paspoort. Als iemand de verplichte papieren niet heeft pleegt deze een delict."

Gecertificeerde bedrijven zijn herkenbaar aan het CO vrij logo of te vinden bij het register van KiWa.