Jeremy Klaassen (links) en Maykel Claassen zijn trots op de nieuwe accommodatie.
Jeremy Klaassen (links) en Maykel Claassen zijn trots op de nieuwe accommodatie. Foto: Henk Lammen

Joutou Venray opent Shinzó

Venray | Stichting Joutou uit Venray opent in juni officieel de deuren van haar nieuw onderkomen. In 2014 begonnen in het Annapark in Venray, tijdelijk ondergebracht in de voormalige basisschool De Toverbal in Venray, is Joutou sinds enige tijd gevestigd in de gemeente Horst aan de Maas.


De nieuwe naam van de accommodatie is Shinzó, hart in het Japans, gelegen achter Aardbeienland in Horst. Een toepasselijke naam die niet zonder reden is gekozen. "We doen hier alles samen, met het hart", zegt begeleider Jeremy Klaassen uit Venray. Samen met Maykel Claassen en Peter Lenders, die Joutou runnen, zet Klaassen zich in voor een wel heel specifieke doelgroep. Mensen die om welke reden dan ook een afstand tot de samenleving en arbeidsmarkt hebben ontwikkeld. Door een combinatie van gezond bewegen, eten en drinken wordt geprobeerd meer motivatie te ontwikkelen om te komen tot een zinvollere daginvulling en zo het bestaan van deze groep meer inhoud te geven. Claassen: "We zijn niet megagroot, maar bieden wel onderdak aan mensen die anders dan anders zijn. Vaak te actief zijn en overal buiten de boot vallen, maar afzonderlijk van elkaar en op hun manier wel uitzonderlijke kwaliteiten hebben. We bieden in de dagbesteding onderdak aan twintig cliënten, de jongste is elf, de oudste rond de zestig. Met vooral sportactiviteiten als dagactiviteit proberen wij hen dichter bij elkaar en de maatschappij te krijgen. Maar ook op andere gebieden zijn ze actief, als zorgboer, met het netjes houden van het gebouw. Een hapje en drankje serveren in de kantine. Snoeiwerkzaamheden en andere klusjes zoals het onderhouden van de fitnessapparaten. Ze verzorgen ook de paarden en ezels. En kunnen in- en outdoor gebruik maken van de sportfaciliteiten, zoals de sambo- en fitnesszalen en de survivalbaan."


Shinzó is daarvan het tastbare bewijs. Jeremy Klaassen kijkt trots rond. Binnen wordt door vrijwilligers en cliënten van Joutou druk de laatste hand gelegd aan de nieuwe accommodatie. Milieubewust met veelal materialen die gerecycled zijn, of geritseld werden, werd de inrichting in eigen beheer ingevuld. Afhankelijk van hun indicatie komen de gebruikers op eigen gelegenheid of worden ze gebracht en gehaald. Van maandag tot en met vrijdag, iedere dag tot 16.00 uur, is Shinzó voor hen een warme huiskamer. "De accommodatie is volledig in eigen beheer gebouwd. Door samen iets te creëren, jongens die meehelpen, heeft het gebouw een ziel gekregen. Het is echt iets van hen, gemaakt met elkaar. Daar zijn we enorm trots op. Als alles af is, kunnen we ons op de toekomst focussen. Leuke dingen gaan ontplooien."


Voor Venraynaar Milan Kortooms (23) is een leven zonder Joutou ondenkbaar. Gepassioneerd beoefenaar van de sambosport is hij dagelijks aanwezig en maakt hij gebruik van de zaal om zijn sport te beoefenen. "Maar ook fitness en judo", corrigeert hij meteen. "Dit is een goede locatie, een nieuwe uitdaging ook om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat we hier samen plezier hebben." Een wens heeft hij ook nog. "Samen met Maykel sambotraining geven aan kinderen. Dat zou ik prachtig vinden."

Afbeelding