Voorzitter Laurens Brons en dirigent Pip Verhofstad.
Voorzitter Laurens Brons en dirigent Pip Verhofstad. Foto: Henk Lammen

Feelgoodmuziek Ça Va

Venray | Ça va? De Franse uitdrukking is een veelgebruikte begroeting om te informeren naar iemands welzijn of om te informeren naar hun huidige toestand of situatie. Ça Va staat ook symbool voor de gelijknamige bigband uit Venray die al bijna dertig jaar optredens verzorgt in binnen- en buitenland.


Ça Va is in 1995 ontstaan uit een groepje enthousiaste muzikanten en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een bigband met een zeer uitgebreid repertoire.

Voorzitter Laurens Brons is medeoprichter en op percussie nog steeds een van de enthousiaste muzikanten. Muziek maken is voor hem een soort van doping, waarbij Ça Va het niveau van een doorsnee joekskapel ontstijgt. Spelen in zalen, wijk- en verenigingsgebouwen. Muziek uit de jaren 50, 60, 70 en 80, nummers van vooral bekende artiesten. "We spelen vooral dansmuziek, herkenbare muziek en deuntjes die iedereen kent. Feelgoodmuziek van sjoenkelen en swingen tot rock-'n-roll en disco. We zijn ontstaan uit een vriendengroep, gezelligheid is in al die jaren dan ook de leidraad geweest om te genieten van het samen muziek maken. Een band met vele ups, maar ook downs. Zeker in de coronaperiode, waarin we vooral thuis hebben gerepeteerd en de sfeer, saamhorigheid en gezelligheid van de gezamenlijke repetities moesten missen. Maar juist door die waarden en de intentie om door te blijven gaan, hebben we ook die periode kunnen overwinnen. Onze leden hebben enorm veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zetten zich altijd met hart en ziel in. Het is wel belangrijk dat we jongere aanwas krijgen, zodat we als bigband niet op langere termijn doodbloeden. Daar zijn we overigens niet bang voor, want er zal altijd publiek blijven dat van dansmuziek houdt."

Dirigent Pip Verhofstad luistert met een glimlach naar haar voorzitter. Als opvolger van haar legendarische voorganger Sip van Goinga heeft ze al snel het dna van Ça Va tot zich genomen. Van Goinga was al ernstig ziek, toen hij haar vroeg om een repetitie over te nemen. "Sip was voor mij samen met Jo van Els een held toen ik begon met muziek maken bij Euterpe. Toen hij me vorige zomer vroeg om de repetitie over te nemen, kon ik geen nee zeggen. Het klikte meteen met de muzikanten. Toen Sip me later vroeg of ik het leuk zou vinden om dirigent te worden van Ça Va, hoefde ik dan ook geen seconde na te denken. Sip was een prachtige man, een hele goede muzikant, helaas is hij te vroeg overleden." 

In de geest van Van Goinga werkt Pip nu verder met het gezelschap Venrayse muzikanten. "Met veel plezier. De repetitie is twee uur lang genieten. Het is een groepje mensen dat het heerlijk vindt om samen muziek te maken. Niemand meldt zich ook af. Ik heb nog geen gezelschap meegemaakt dat zo trouw de repetities bezoekt. Naast goede muziek maken is de derde helft ook enorm belangrijk voor de leden." De bigband is dringend op zoek naar een gitarist. Daarnaast zijn nieuwe muzikanten altijd welkom. Brons: "We willen ervoor zorgen dat de bezetting van de band altijd optimaal is. Dat alle instrumenten zijn ingevuld." 

Ça Va repeteert iedere maandag van 20.30 tot 22.30 uur in wijkontmoetingscentrum 't Schöpke aan de Veltumse Kleffen in Venray. Mensen die interesse hebben om een repetitie bij te wonen of meer informatie willen, kunnen een e-mail sturen naar verhofstadpip@gmail.com.

'Er blijft altijd publiek dat van dansmuziek houdt'
Afbeelding