Mirthe Weijs schoot de 'vogel' uit de paal en werd schoolschutter 2023 van het St. Antonius-Abt Gilde uit Blitterswijck.
Mirthe Weijs schoot de 'vogel' uit de paal en werd schoolschutter 2023 van het St. Antonius-Abt Gilde uit Blitterswijck. Foto: Rikus ten Brücke

Jeugdgildedag St. Antonius-Abt

Blitterswijck | Het St. Antonius-Abt Gilde uit Blitterswijck organiseerde afgelopen op de schuttersweide een jeugdgildedag om kinderen kennis te laten maken met de verschillende disciplines van het gilde. Aan het einde van de dag kroonde Mirthe Weijs zich tot schoolschutter 2023 van het gilde.


Om de jeugd meer bij het gilde te betrekken is er in januari van dit jaar een speciale jeugdcommissie opgericht. Die oprichting werpt volgens Mark Roosengarten van het St. Antonius-Abt Gilde nu haar vruchten af. "De jeugdleden hebben in maart een eigen activiteit gehad en voor de jeugdgildedag hebben we alle kinderen van de basisschool uitgenodigd. Zij kunnen vandaag komen kijken en ervaren wat we bij het gilde allemaal doen."

In totaal deden er 24 kinderen mee aan de activiteiten en verdeeld over vier groepen mochten zij twee keer schieten op een klos. Daarnaast werd er gevendeld en getrommeld. "Aan het einde van de dag hebben de kinderen laten zien wat ze hebben geleerd. Ouders en andere familieleden mochten komen kijken naar een demonstratie. Aansluitend hebben ook onze eigen jeugdleden nog een demonstratie gegeven en de reacties waren gelukkig heel enthousiast."

Of de jeugdgildedag een vervolg krijgt durft Roosengarten nog niet te voorspellen, maar volgens hem is de dag meer dan geslaagd. "Alle kinderen kunnen natuurlijk lid worden en onze jeugdleden vonden het geweldig om deze dag te ervaren."

Het St. Antonius-Abt Gilde zit zelf ook niet stil. Binnenkort vindt weer een gildedag plaats bij het Sint Matthiasgilde in Oploo. "We hopen dan weer met zeventig gekostumeerde gildeleden naar Oploo te gaan om er een mooie dag van te maken. Wat wel bijzonder is, is dat wij met maar liefst 21 jeugdleden die kant op gaan. Daar zijn we uitermate trots op."

Na de demonstraties werd er nog een houten vogel in de schutterspaal geplaatst. Daarna kreeg de jeugd de mogelijkheid om het object naar beneden te schieten. Mirthe Weijs loste uiteindelijk het beslissende schot en zij mocht dan ook de beker mee naar huis nemen.

Mirthe Weijs kroont zich tot schoolschutter
Afbeelding