Tricotagefabriek Frans Beeren en Zonen in 1958.                                                         Foto: Gerard Kruysen
Tricotagefabriek Frans Beeren en Zonen in 1958. Foto: Gerard Kruysen Foto: Gerard Kruysen

Bieb Merseloseweg

Venray | Dinsdag 16 mei is de grootscheepse verbouwing van de bibliotheek van start gegaan. De nieuwe vestiging voor BiblioNu komt in het voormalige pand van Albert Heijn en moet eind 2023 klaar zijn.


Voor de huidige vestiging van de bibliotheek aan de Merseloseweg zijn drie scenario's uitgewerkt. Bij twee daarvan wordt een woonfunctie gerealiseerd, terwijl het derde sloop en nieuwbouw betekent.


Het zal het einde betekenen van een gebouw met bijzondere kenmerken uit de periode van wederopbouw zoals materiaalgebruik en vormgeving.

Van welke kant je dit gebouw ook bekijkt word je getroffen door de speelse elementen en het diverse gebruik van niet-alledaagse materialen. Het gebouw is ontworpen door de Venrayse architect Camiel de Vries.


Op 19 juni 1950 werd er een confectieatelier gevestigd onder de naam N.V. tricotagefabriek Frans Beeren en Zonen. Het bedrijf verschafte jarenlang een werkgelegenheid aan meer dan 100 vrouwen en meisjes. De ‘Oude Foto’ geeft een beeld van de situatie in 1958.


Het moederbedrijf in Weert ging failliet en sleepte het Venrayse bedrijf in 1967 wegens liquiditeitsproblemen mee.
In 1968 werd de inboedel verkocht. Daarna vestigde zich supermarkt Torro in het gebouw, tot 1986.


In september 1986 kreeg de openbare leeszaal en bibliotheek Venray BiblioNu er een onderkomen en zal het gebouw zoals het er nu naar uitziet gaan verdwijnen.
Het gebouw heeft dan wel geen status als monument, maar is karakteristiek, monumentaal en waardevol in de context van zijn omgeving.


Kijk ook eens op  de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en  geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het  Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.


Foto: archief Gemeente Venray collectie Gerard Kruysen, Beeren, Merseloseweg, 1958.