Vreba: voor 1 juli info aanleveren, anders volgt handhaving

VENRAY/VREDEPEEL | Voor 1 juli moet Vreba Melkvee de gemeente Venray aanvullende informatie aanleveren over de aanvraag om de illegaal gebouwde sleufsilo's en foliebassins op het bedrijf te legaliseren. Gebeurt dat niet, dan keurt de gemeente de aanvraag af en volgt handhaving.


Door onze redactie 


Dat antwoordt het college op vragen van GroenLinks-raadslid Toon Kerkhoff. Hij vroeg zich hoe het kan dat Vreba eindeloos procedures kan rekken zodat illegale situaties blijven bestaan. Kerkhoff merkte op dat de begunstigingstermijn (de periode die een overtreder krijgt aan overheidseisen te voldoen), verleend door de gemeente voor de illegale sleufsilos en foliebassins, afgelopen december afliep. Die termijn is verlengd omdat Vreba voor de tweede keer een voorlopige voorziening bij de rechter aanvroeg. Het college verlengde de begunstigingstermijn 'teneinde het dossier zonder juridische procedure tot een goed einde te brengen'.  De situatie bij Vreba aan de Vredeweg in Vredepeel is volgens het college niet nadelig voor de stikstofbelasting: 'Dat wordt geregeld in de vergunning Wet natuurbescherming', aldus het college. Vreba heeft een vergunning voor de huidige situatie.


Het bedrijf mag wel rekenen op een vergunning voor de lactofferinefabriek die enkele jaren terug op eigen terrein werd gebouwd en in bedrijf is. De provincie Limburg keurde als bevoegd gezag die vergunningaanvraag alsnog goed. Daartegen kan nog bezwaar worden gemaakt, liet het college weten aan de daarover vragen stellende Elianne Sweelssen (SP). Tegen het legaliseren door de provincie van de melkfabriek kan een zienswijze worden ingediend en tegen het definitieve besluit is beroep mogelijk.