Financieel heeft Venray geen klagen, toch wat zorgen

VENRAY |  Als je het jaar 2022 afsluit met nog zeventien miljoen euro in de portemonnee, zoals de gemeente Venray doet, dan mag je gerust spreken van een gezonde financiële situatie. Dat doet Wim de Schryver als wethouder die de gemeentelijk kas beheert, dan ook. Maar dertien van de zeventien miljoen is voor dit jaar al uitgegeven, de overige vier miljoen wordt in het reservepotje gestopt. Voor 2026 staat de vlag minder gunstig. Dan worden rode cijfers geschreven. 


Door Henk Baltussen


Zes van de zeventien miljoen euro heeft al direct een bestemming in 2023. Dat komt onder andere door vervroegd uitgekeerde rijksgelden die nog niet zijn uitgegeven, zoals de energietoeslag van ruim twee miljoen over 2022 en 2023. In het eerste deel van 2022 waren veel coronamaatregelen nog van kracht. Die drukten de uitgaven, ook bij de gemeente Venray. Inmiddels hoeft De Schryver geen rekening meer te houden van de pandemie. In de komende begroting wordt daarvoor geen bedrag meer opgenomen. Nu de rekening van de covid-periode kan worden opgemaakt, blijkt dat de inkomsten (van het Rijk) en de uitgaven in Venray tegen elkaar kunnen worden weggestreept.

Ook is er van de zeventien miljoen al 6,5 miljoen gereserveerd voor de nieuwbouw en verbouwing van multifunctioneel centrum Wanssum, De Schól in Heide en jongerencentrum Jera in Ysselsteyn. Of deze dorpen met het gereserveerde geld uit de voeten kunnen, is niet zeker. Almaar stijgende kosten, door onder andere de oorlog in Oekraïne, blijven voor onzekerheden zorgen. Maar De Schryver houdt het positief: "Bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw zijn flinke stappen gemaakt. In alle kernen van Venray wordt gebouwd en ook kregen we meer grip op het Sociaal Domein. De controle over hoe we het geld besteden is verder verbeterd en er is meer inzicht in de effectiviteit van de dienstverlening voor onze inwoners."

De salarissen voor het personeel stijgen weliswaar, tegelijkertijd bespaart de gemeente geld. Door krapte op de arbeidsmarkt is het soms lastig om vacatures opnieuw ingevuld te krijgen, aldus De Schryver. "Samen met het groeiende takenpakket legt dit hier en daar extra druk op de planning van onze werkzaamheden. Door samen te werken met buurgemeente Horst aan de Maas wordt de bedrijfsvoering efficiënter. En via verstandig personeelsbeleid zetten we mooie stappen om, juist in deze krappe arbeidsmarkt, ook voor de toekomst, een aantrekkelijke werkgever te blijven.” De Schryver heeft niet het idee dat door de personeelskrapte medewerkers zich vaker ziek melden vanwege de werkdruk. 

Dat vanaf 2026 slechte financiële tijden worden verwacht, heeft te maken met het Rijk dat een ander systeem van bijdragen aan de gemeenten gaat invoeren. "Daarom moeten we terughoudend zijn met nieuwe plannen", aldus De Schryver.