De leerlingen van basisschool EigenWijs in Oirlo gaan aan de slag met de E-waste Race.
De leerlingen van basisschool EigenWijs in Oirlo gaan aan de slag met de E-waste Race. Foto: Antoon Jeuken

Afvalinzameling, kinderlijk eenvoudig

Oirlo | De kick-off van de E-waste Race was woensdagochtend op basisschool EigenWijs in Oirlo. Wethouder Erik van Daal van de gemeente Venray verzorgde de aftrap van het project waar tien basisscholen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray van maandag 29 mei tot en met donderdag 22 juni aan meedoen.


De scholen gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie. Iedereen die in de buurt van een deelnemende school woont kan het elektronisch afval thuis op laten halen tussen 29 mei en 22 juni. De apparaten kunnen worden aangeboden via www.ewasterace.nl.

Het gaat onder meer om oude toetsenborden, kapotte waterkokers, defecte mobieltjes, maar ook oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, batterijen en accu's vallen niet onder e-waste en mogen niet worden ingeleverd. 

De scholen die in gemeente Venray meedoen zijn EigenWijs in Oirlo, De Kruudwis in Venray, De Meulebeek in Oostrum en De Lier in Merselo. "De kinderen krijgen punten voor de ingezamelde producenten en de school met de meeste punten wint een schoolreisje. Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor duurzame producten", legt projectleider Nando Zwambag uit.

Afbeelding