Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Oranjebuurt in het geweer

Venray | Het Venrayse college kan dan wel hebben ingestemd met de bouw van een appartementencomplex aan de Prins Bernhardstraat in de Oranjebuurt, de buurtbewoners laten weten hier geen genoegen mee te nemen. 


Liever gezegd, weer geen genoegen. Want in december 2021 werd tijdens een videobijeenkomst (vanwege covid waren er geen fysieke vergaderingen mogelijk, red.) nagenoeg hetzelfde plan voorgelegd. Toen lieten omwonenden al klip en klaar weten dat een dergelijk gebouw met drie woonlagen niet in de buurt thuishoort. Sjef Pappers voerde destijds het woord namens de Oranjebuurt en doet dat nog steeds. Hij reageert verbaasd op het plan van Wonen Limburg om 21 woningen te bouwen. "Er is niets veranderd. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd? Met de opmerkingen en wensen vanuit de buurt is niets gedaan. De uitstraling van het gebouw is hetzelfde gebleven, ook het aantal woningen, en er hangen nu balkons aan het gebouw, die bijna over het voetpad hangen. Wat hebben de omgevingsdialogen eigenlijk voor zin als er toch niets mee wordt gedaan?" Momenteel staan op de locatie twaalf versleten woningen van Wonen Limburg. Die worden gesloopt en vervangen door het appartementencomplex met sociale huurwoningen. Dat was al eerder bekend.


Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg, laat weten dat hier een plan ligt waarbijmeerdere doelen op het gebied van volkshuisvesting en duurzaamheid worden gehaald. "Dat vindt de gemeente ook. Daarbij kijken we goed naar wat de buurt nodig heeft. Door levensloopbestendige appartementen te bouwen, bieden we inwoners een kans om langer in hun wijk te blijven wonen."  Wethouder Jan Jenneskens stelt dat het plan aansluit op bij de wensen van de gemeente. "De woningbouwopgave is enorm. Als ik zie wat we op diverse plekken in Venray aan bouwplannen in voorbereiding hebben, kan ik alleen maar blij zijn met de stappen die we zetten.” De twee bestuurders geven tevens aan dat de vraag naar sociale woningen in de Oranjebuurt groot is.


Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf eind 25 mei tot 5 juli voor iedereen ter inzage. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Het plan kan in het gemeentehuis worden bekeken en ook via de site ruimtelijkeplannen.nl. "Dat gaat zeker gebeuren", aldus Pappers. "We gaan snel met de buurt aan tafel hoe we dat gaan aanpakken. In de huizen die gesloopt gaan worden, wonen nu alleenstaanden via antikraak. Dat gaat prima. De buurt is er voorstander van om de woningen wat kleiner te houden, zodat er een lager gebouw kan komen staan. Dan kun je ook twintig woningen kwijt. Die groep heeft ook woonruimte nodig. Daar is behoefte aan, want als er een appartement leeg komt, zit er snel een nieuwe huurder in."


In het najaar bespreekt de commissie Wonen het voorstel, daarna neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het plan.