B en W: 'Niets geks aan de hand met grondwater bij stort'

VENRAY/MERSELO | De resultaten van het tweede grondwateronderzoek nabij de chemisch vervuilde stort in het Venrays Broek geven geen aanleiding tot zorgen, aldus het college van B en W. Dat was al eerder de conclusie van het eerste onderzoek dat door Bodemzorg Limburg werd uitgevoerd. 


Door Henk Baltussen
 


Tevens is duidelijk geworden dat op basis van de twee metingen rondom de gehele voormalige stortplaats, de stromingsrichting van het grondwater hoofdzakelijk oostelijk gericht is. Dat was in het verleden al zo.  Dat wil volgens het college zeggen dat de peilbuizen van Bodemzorg Limburg aan de goede zijde, de oostzijde van de stort, staan. Toekomstige controle-onderzoeken zullen dan ook daar worden gedaan.


Het tweede onderzoek gebeurde in opdracht van de gemeente Venray op verzoek van omwonenden. Zij vermoeden dat door afgravingen, grondverplaatsingen en diepploegen van percelen rondom de stort de stroomrichting van het grondwater in het gebied is veranderd. Dat wil zeggen dat vervuild stortwater mogelijk de zuidwestelijke richting op stroomde. Daar waar de huizen van bezorgde omwonenden staan.


Overigens waren de grondwatermonsters bij het tweede onderzoek niet helemaal schoon. Het arseengehalte in een peilbuis was matig verhoogd. Arseen behoort tot de zware metalen en verhoogt bij inname de kans op kanker. In Noord- en Midden-Limburg blijkt arseen frequent te worden aangetroffen als gevolg van natuurlijke bodemprocessen.

Resultaten tweede onderzoek baart college geen zorgen

Dat was ook het geval tijdens de bodemonderzoeken van de Loobeek in dat gebied. Arseen is derhalve van nature aanwezig in de regio. De waarden van ammonium-N en sulfaat werden wel overschreden. Ook dat baart het college geen zorgen. Deze overschrijding was verwacht als gevolg van het agrarisch gebruik van de omliggende percelen. De eindconclusie van het college is helder: 'De kwaliteit van het grondwater door het gestorte afval op de voormalige stortplaats Venrays Broek wordt niet noemenswaardig beïnvloed'. Bodemzorg Limburg, dat op de stort een zonnepark wil bouwen, moet eens in de vijf jaar het grondwateronderzoek herhalen, om te beginnen in 2027. De gemeenteraad is op de hoogte gesteld van de bevindingen.


Werkgroep Behoud de Natuur Venrays Broek is blij met het gunstige bericht dat er maar 'licht verhoogde' vervuiling is aangetroffen bij het grondwateronderzoek rondom de stort, zo meldt ze in een reactie. 'Burgemeester en Wethouders hebben dit inmiddels vertaald in 'Niets aan de hand met grondwater bij stort'.  Het rapport vat echt goed samen wat er in het verleden zoal in die stort terecht is gekomen. Veel chemisch afval, veelal buiten openingstijden gestort. Het is nu zaak het risico van het verstoren van dit chemische afval zoveel als mogelijk te voorkomen. Dit zou dan ook eerste prioriteit moeten zijn van B&W. De burgers moeten immers beschermd worden. Is het wel verantwoord de zeer dunne deklaag te gaan verstoren met machines en vrachtauto’s? Het grondwater stroomt volgens het rapport in oosterlijke richting, de kant dus van de nieuwe wijk Brabander. Het met rust laten van de ontstane natuurwaarden op de stort is overigens eerste prioriteit voor de werkgroep. In het gebied rondom de stort is in de laatste jaren al een kaalslag gepleegd van ongekende omvang en ten koste van flora en fauna. Wij wensen B&W veel wijsheid bij de besluitvorming. Er is een risico dat dit college de geschiedenis in gaat als 'opener van Pandora’s box' (een bron van veel ellende en leed, red.) voor onze en voor de generaties na ons. Dat moet het toch niet willen?'