Veteranendag in teken Patriot-raket

Venray | De tweede Veteranendag in Venray, die op zaterdag 3 juni in het gemeentehuis wordt gehouden, staat in het teken van het Patriot-luchtafweersysteem. De eerste Veteranendag vond vorig jaar plaats op 11 juni. 


Door onze redactie


Het totale aantal Nederlandse militairen dat aan 'oorlogsomstandigheden of aan een missie deelnam', zoals het Nederlandse Veteraneninstituut (NVI) het omschrijft, staat momenteel op 105.500. Het NVI houdt het 102.150. Van dit aantal zijn er nog 25.250 in werkelijke dienst. In Venray wonen ongeveer 340 veteranen en die zijn zaterdag 3 juni allemaal welkom, met of zonder partner, in het gemeentehuis. Ook alle gemeenteraadsleden krijgen een uitnodiging voor die dag. Het college van Venray zegt het belangrijk te vinden om erkenning en waardering voor de veteranen levend te houden. Met de speciale dag wil het college zijn waardering uitspreken voor de veteranen uit de eigen gemeente, de aandacht op peil houden en bij voorkeur die laten groeien.

Dat het Patriot-luchtafweersysteem die dag extra in de belangstelling staat, is geen verrassing. De Nederlandse Patriot-eenheid heeft als thuisbasis de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. Op verzoek van de Navo zijn vanaf die locatie twee lanceerinstallaties en raketten naar de vliegbasis bij Sliac in het midden van Slowakije 'verscheept' om het Oekraïense leger te ondersteunen in de strijd tegen de Russen. Tevens genoten Oekraïense militairen in Vredepeel een intensieve snelcursus om de systemen te kunnen bedienen.

340 Venrayse veteranen krijgen uitnodiging 

Tijdens Veteranendag vorig jaar werden de bezoekers onder meer toegesproken door een collega-veteraan en generaal-majoor buiten dienst Leen Noordzij. De militaire fanfare Nationale Reserve was aanwezig en een eerste herinneringsmunt werd uitgereikt door burgemeester Kompier aan Paul van de Rijdt, vader van de in Afghanistan gesneuvelde veteraan Kevin van de Rijdt. In totaal werden toen 66 herinneringscoins, zoals ze bij de militairen beter bekendstaan, uitgereikt. 

Zaterdag 3 juni is tussen 11.00 en 11.30 uur de ontvangst in het gemeentehuis van Venray, tot 12.30 uur is er een officieel gedeelte, van 12.30 tot is een nazit, waarna vanaf 13.30 uur partners en overige belangstellende welkom zijn.