Lisa Theunissen start met kledingketting Viva la Venray.
Lisa Theunissen start met kledingketting Viva la Venray. Foto: eigen foto

Kledingketting voor beter milieu

Venray | Lisa Theunissen vindt het belangrijk om zich in te zetten voor duurzame (kleding-) initiatieven. Onder meer om die reden heeft de 27-jarige Venrayse zich ingezet voor het initiatief Ketting Kledingruil. Om haar overtuiging kracht bij te zetten, heeft ze in Venray een lokaal initiatief opgezet onder de noemer Viva la Venray.


Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten. "Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland. Vanaf nu kunnen mensen in Venray ook deelnemen aan een lokale ruilketting", zegt Theunissen enthousiast.

Het idee is eigenlijk heel simpel. Via Ketting Kledingruil krijgt kleding een tweede of misschien wel derde leven. Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde, tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven. Zodra een tas met kleding door de persoon voor je bij je thuis wordt afgeleverd, is het tijd om te shoppen. "Je mag houden wat je leuk vindt en daarna stop je een kledingstuk terug in de tas dat nog in goede staat is voor een nieuwe eigenaar. Deel desgewenst een foto met je laatste vondst, zodat iedereen mee kan kijken waar de spullen terechtkomen. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt."


Lockdown

Het idee van Ketting Kledingruil ontstond in Amsterdam tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie. Het initiatief sloeg aan en al snel sloten andere steden zich aan bij het project. Ketting Kledingruil is inmiddels in heel Nederland te vinden. Doordat alle kettingen op één website worden bijgehouden, zijn alle reizende kledingtassen en gemeenschappen één beweging geworden en er komen nog steeds aanmeldingen van nieuwe initiatieven bij.

Oprichter Nichon Glerum (37): “Behalve dat je een goede reden hebt om je kast op te ruimen en anderen te verrassen met items die je niet meer draagt, is het fijn dat je makkelijk dingen kunt proberen buiten je comfortzone. Als het toch niet goed voelt, voeg je het gewoon weer toe aan de volgende tas! Op deze manier kan je risicovrij experimenteren met verschillende stijlen en ontdekken wat bij je past buiten trends en sale. En als bonus: als je je buren leert kennen, is het een kleine stap om – als je iets echt nodig hebt maar het liever niet koopt – te vragen of iemand in de ketting het je misschien kan lenen, zoals een skibroek of een kostuum voor een themafeest." 

Lisa Theunissen haalt kledingruil naar Venray

Via een collega kwam Theunissen The Clothing Loop, zoals het project in het buitenland heet, op het spoor. "Op het werk had ik die week toevallig zelf een kledingruil georganiseerd, net zoals in de coronaperiode online. Al snel ontdekte ik dat er in Venray nog geen ketting bestond, toen dacht ik: nou, dan begin ik er gewoon een."

Theunissen zet zich graag in voor duurzame initiatieven en twijfelde dan ook geen moment om de kartrekker in Venray te worden voor Ketting Kledingruil. "Al sinds dat ik zelfstandig ondernemer ben geworden in 2018 probeer ik me in te zetten voor duurzame (kleding-) initiatieven, hoe kleinschalig ook. The Clothing Loop is hier een mooi en toegankelijk voorbeeld van. Daarnaast heeft het ook nog een enorm leuk sociaal aspect en kun je veel nieuwe buurtbewoners leren kennen. Wie weet wat daar nog allemaal voor moois uit voortkomt."

The Clothing Loop in Venray staat nog in de kinderschoenen en nieuwe schakelingen binnen de ketting zijn meer dan welkom. "The Clothing Loop in Venray is echt net aangemaakt, dus momenteel zijn we nog met z'n tweetjes. We gaan ervan uit dat wanneer de inwoners van Venray op de hoogte zijn van het bestaan van The Clothing Loop er snel meerdere aanmeldingen zullen volgen."


Enthousiasme

Theunissen hoopt dat de kledingketting in Venray met veel enthousiasme wordt ontvangen. "Ik verwacht en hoop dat lezers van dit artikel denken: 'Goh, wat leuk! Ik heb nog zoveel kleding liggen waar ik anderen blij mee kan maken'. En hoe leuk is het dan dat je die mensen ook nog persoonlijk kunt ontmoeten en het gesprek samen aan kunt gaan? Zo geef je je kleding een tweede of derde en vierde leven, en kun je de ervaringen ook nog delen met elkaar. En niet te vergeten dat je je eigen kledingkast een gratis upgrade geeft. Als ik aan dit alles heb kunnen bijdragen, ben ik een trots en blij mens. Zo kan ieder op zijn manier bijdragen aan een duurzamere wereld."

Aanmelden voor de kettingruil Viva la Venray kan via www.clothingloop.org. Lisa Theunissen zal de nieuwe aanmeldingen toevoegen aan de route en eventueel aan een WhatsAppgroep. 


Inmiddels zijn er meer dan 440 van deze kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal. Er zijn ook kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community.


'Swap don't shop'

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de modeindustrie op de planeet heeft. Ketting Kledingruil wil binnen vijf jaar één miljoen swappers bereiken. "Want hoe meer we ruilen, hoe meer positieve impact we hebben. Dus: swap, don't shop", besluit Theunissen.