Dennis en Joop Nohlmans vielen met twee van de bieren van familiebrouwerij De Grieze in de prijzen in Londen.
Dennis en Joop Nohlmans vielen met twee van de bieren van familiebrouwerij De Grieze in de prijzen in Londen. Foto: Willem Menting

Bieren De Grieze in de prijzen

Oostrum | Een primeur voor familiebierbrouwerij De Grieze uit Oostrum. Tijdens de London Beer Competition 2023 werden onlangs namelijk twee zilveren medailles in de wacht gesleept. De Grieze viel in de prijzen met Tripel Honnie en Tripel Eucos. "Het is fantastisch om internationale erkenning te krijgen voor onze bieren", vertelt meesterbrouwer Joop Nohlmans enthousiast.


Samen met zijn vrouw Jacqueline, zoons Tom, Dennis en Ruben en dochter Carlijn runt hij de brouwerij. Joop richt zich voornamelijk op het brouwen van bier en ontwikkelen van nieuwe bieren, Jacqueline doet de logistiek, Tom, Dennis en Ruben spelen een belangrijke rol in de professionalisering en het aan de man brengen van het bier en Carlijn is de directrice. "We hebben onder meer nieuwe etiketten ontworpen en denken mee over hoe we onze bieren het beste kunnen verkopen", legt Dennis Nohlmans uit. "Samen kunnen we elkaar versterken."

Dat twee bieren van De Grieze werden bekroond met een zilveren status deed Joop goed. "Bij deze competitie draait het niet om naam en status van de brouwer. Er wordt door een onafhankelijke jury puur gekeken naar de inhoud van de fles en als ons bier dan in de smaak valt dan is dat een heel mooi compliment."

De Tripel Honnie en Tripel Eucos zijn gemaakt met lokale producten. Voor het 'honingbiertje' komt de honing namelijk uit eigen tuin en voor het 'eucalyptusbier' is de eucalyptus afkomstig uit bomen op het eigen perceel. "We werken graag met lokale producten. Dat onderscheidt ons ook wel van andere brouwerijen. We brouwen bijvoorbeeld ook Lull's blond met het moeraskruid gagel. Dat komt veel voor in onze regio", zegt Dennis. Joop vult zijn zoon aan: "Ik vind het wel belangrijk dat de smaken mooi in balans zijn. Een honingbiertje moet niet naar honing smaken. Honing moet ondersteunend zijn. Ik zie het als een symfonieorkest. Als alle instrumenten samen spelen, dan klinkt er mooie muziek. Het moet niet als een dweilorkest zijn waar de trompet te veel de overhand heeft."

De Grieze is gevestigd in het voormalige buurtschap Lull in de gemeente Venray en die naam wordt nog steeds in stand gehouden door het familiebedrijf. "Ons motto is: 'Krachtig bier uit Lull'. De plaatsnaam werd dan wel een aantal jaren geleden afgeschaft, maar op deze manier blijft het buurtschap toch behouden."

Jaarlijks wordt er tussen de 15.000 en 20.000 liter bier van De Grieze geproduceerd. Nu is de brouwerij bezig met de ontwikkeling van een blond bier voor de horeca en jaarlijks komen ook groepen bier brouwen bij de familiebrouwerij. "Binnenkort komt er weer een groep op bezoek en we brouwen bijvoorbeeld ook huwelijks- en geboortebieren. Voor iedere gelegenheid is eigenlijk wel een geschikt biertje te bedenken. Er is altijd wel een reden om te proosten."

Bieren met honing en eucalyptus uit tuin in Oostrum

Er komen sowieso drukke tijden aan voor de familie Nohlmans. Met het festivalseizoen voor de deur wordt er regelmatig een beroep gedaan op de familiebrouwerij. "Het is hartstikke leuk om op een bierfestival te staan, maar het kost natuurlijk wel veel tijd en energie. Desondanks hebben we er weer ontzettend veel zin in."

De Grieze is te volgen op Facebook, Instagram en uiteraard op de website www.brouwerijdegrieze.nl.

Afbeelding