Jeugd vermaakt zich bij de schiettent tijdens de Oirlose kermis in mei 2019.
Jeugd vermaakt zich bij de schiettent tijdens de Oirlose kermis in mei 2019. Foto: Rikus ten Brucke

Dorpskermis blijft tot en met 2028

VENRAY | Elf Venrayse dorpen zijn tot en met 2028 verzekerd van de kermis. Dat zijn de gemeente Venray en kermisexploitant Sterevents in samenspraak met de contactpersonen uit de verschillende dorpen onlangs overeengekomen. Oirlo trapt komend weekeinde af met de eerste kermis van dit jaar. 


Dave Groenen, een van de drie gemeentelijke gebiedscoördinatoren in Venray, bracht de leden van het Dorpsradenoverleg Venray (DRO) maandag op de hoogte van de overeenkomt. Sterevents uit Oostrum, met Willy Sterrenberg als directeur, verzorgde afgelopen jaren ook al de dorpskermissen. Dat contract loopt eind dit jaar af. Tot en met 2028 blijven deze kermissen in de huidige vorm bestaan, is afgesproken. Mogelijk dat enkele dorpen minderen met het aantal kermisdagen. Groenen gaf aan dat met alle dorpen, behalve Blitterswijck, gesprekken zijn gevoerd over het voortbestaan van de kermis. "Maar alle dorpen doen weer mee", zei Groenen. Met uitzondering van Vredepeel, dat elke vijf jaar een kermis organiseert en Smakt dat bij Holthees aansluit.

Ook Venray is niet betrokken bij de overeenkomst. "Er zijn weinig aanpassingen nodig geweest", volgens Groenen. "De gemeente blijft haar steentje bijdragen en Sterevents is enthousiast. Voor de ritprijzen is een maximumbedrag van 2,50 euro afgesproken. Wethouder Wim de Schryver gaat enkele kermissen bezoeken." Duidelijk is ook dat elk dorp een basiskermis krijgt met botsauto's, draaimolen, behendigheidsspel, zoetwaren, eendjes vissen of lijntrek, schietsalon en een boksbal. Nieuw is dat Oostrum, Merselo en Leunen op kosten van de gemeente straatcoaches op bezoek krijgen. Dit om jonge kermisbezoekers zonodig aan te kunnen spreken. Onder andere inwoners van Merselo hadden tijdens de kermis van vorig jaar juli last van wildplassers, afvaldumpingen, blokkeren van toegangen en bedreigingen. Nieuw is de site kermisvenray.nl waarop alle gemeentelijke kermissen staan vermeld. Oirlo viert als eerste kermis, van 13 tot en met 16 mei. Daarna volgen de kermissen elkaar op met telkens een of twee weken ertussen. Oostrum sluit van 9 tot en met 12 september dit jaar de rij.

Afbeelding