Zonnepark

Eerst wil 'Smakt' aan tafel met gemeente, dan met Kronos 

SMAKT | Langzaam maar zeker komt het tijdstip dichterbij dat duidelijk wordt of de Duitse ontwikkelaar Kronos Solar aan de slag kan met een zonnepark in Smakt. Als het aan Kronos-projectontwikkelaar Laurent Estourgie ligt, kan wat hem betreft in juni veel duidelijk zijn. Dat het project alsnog geen doorgang kan vinden, daar houdt hij geen rekening mee. "We willen het goed afwerken, samen met het dorp en de omwonenden." 


Door Henk Baltussen 


De gemeente Venray laat weten binnenkort in gesprek te willen gaan met omwonenden en de dorpsraad Smakt-Holthees over de situatie. Dat is ook de wens van de Smakter partijen die al eerder met de gemeente aan tafel zaten. Om nu al met Kronos een bijeenkomst te beleggen, vinden de partijen te snel gaan: eerst nog een overleg met de gemeente, dan met de zonneparkbouwer erbij. Estourgie laat weten al met omwonenden gesprekken te hebben gevoerd. daar wil hij niet meer over kwijt. "Ik ben nu aan het bekijken hoe het zonnepark in te passen, zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van de omgeving." Het park heeft een omvang van zo'n twintig hectare. Veel kleiner kan het volgens Estourgie niet worden. 

Rob Poels, voorzitter van de dorpsraad, bevestigt dat eerst met verantwoordelijk wethouder Erik van Daal wordt gesproken, alvorens met Kronos in overleg wordt gegaan. "We willen onder meer weten wat de gemeente van ons verwacht", zegt Poels. "Enkele jaren geleden werd het dorp overvallen met de plannen van Kronos. Dat willen we dit keer voorkomen door ons goed te laten informeren. Destijds bleek uit een enquĂȘte van de dorpsraad dat zo'n 80 procent van de inwoners een zonnepark aan de rand van hun dorp niet zag zitten. Dat dit resultaat nog steeds leidend is, wil Poels niet bevestigen. "De wereld staat niet stil. Het is even afwachten hoe de vlag er nu bij hangt. Natuurlijk blijft het de insteek van de dorpsraad het goede te doen voor het dorp." 

Kronos Solar stapte naar de rechter om het besluit van de gemeenteraad aan te vechten, om het zonnepark in Smakt in 2020 naar de prullenbak te verwijzen. Een raadsmeerderheid vond toen dat de omwonenden niet goed bij het plan waren betrokken. Verder zouden er geen duidelijk afspraken zijn gemaakt over hoe de bewoners mee konden profiteren van het zonnepark. Verzuimd werd toen echter om dit besluit te publiceren, zodat Kronos er geen bezwaar tegen kon maken. De rechter adviseerde Solar en de gemeente samen in gesprek gaan over het vervolg in deze zaak. Estourgie hoopt in juni op meer duidelijkheid. "Niet alleen de rechter, maar alle partijen willen nu wel weten waar iedereen aan toe is."