Op deze foto uit 1927 is de overgelopen Maesters-koel te zien.
Op deze foto uit 1927 is de overgelopen Maesters-koel te zien. Foto: RooyNet

Waterpret

Venray | Het weer is zo’n dingetje. Het is er altijd. Maar als het voor de een mooi weer is, dan is een ander niet tevreden. Te warm, te koud of te nat, te droog. Maar goed dat we er zelf geen invloed op hebben. De afgelopen maand was er in verhouding erg veel neerslag. Goed als je kijkt naar de lage grondwaterstand, maar voor de kampeerders was het toch een beetje afzien. 


Hoop je eind april, begin mei op mooi zonnig weer en vervolgens trekt de ene na de andere bui over. Op deze oude foto uit 1927 is de overgelopen 'Maesters-koel' te zien, een brandwaterkuil die diende als bluswater voor uitgebroken branden. Deze 'Maesters-koel' lag achter de toenmalige jongensschool aan de Schoolstraat. In de deuropening van haar woning staat Hanneke Janssen, die in Venray (en Venray was daar gul in) de bijnaam Hanneke Fladders had. Dergelijke brandkuilen zijn langzaamaan uit het staartbeeld verdwenen. De weersomstandigheden zijn aan het veranderen. Als de zon schijnt is dat heftiger, periodes van droogte worden langer en als het dan eens gaat regenen, dan kan het met bakken uit de lucht komen. Dat zijn ook de periodes dat het riool de grote hoeveelheid water niet aankan, zeker als tuintjes dicht getegeld worden. Onderhoudsvriendelijk, maar het water kan geen kant op. Gemeentes hebben in plaats van brandwaterkuilen nu dan ook vaak overloopgebieden of bassins waar regenwater zich in kan verzamelen om daarna langzaam in de grond te verdwijnen. In steden worden buurten gestimuleerd om 'tegels te wippen', waarmee bedoeld wordt dat een strook trottoirtegels bij huizen die aan de stoep liggen weggehaald worden en er een klein voortuintje van gemaakt wordt. Van alles wordt uit de kast getrokken om regenwater niet via het riool af te voeren, maar via de grond te laten verdwijnen. Hier in Nederland kijken we vaak naar Buienradar (alleen de naam al) om te weten wat ons te wachten staat. Iets meer zon en een iets hogere temperatuur zou best plezierig zijn, niet dan? Laat maar komen die zomer.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.