'Phien' kan aan de slag

Castenray | Stichting Phien kan op de locatie Oirloseheide 3 in Castenray aan de slag met de ontwikkeling van landgoed De Peppelhof. De initiatiefnemers hebben van de gemeente Venray een tijdelijke omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van drie woningen. Het betreft een pilot van tien jaar. Uiteindelijk moeten er dertien woningen komen te staan. 


Phien streeft een zelfvoorzienende leefomgeving na in en mét de natuur. Met voedselbosbouw én levende have en plek voor meerdere families. Peter Slijpen, directeur van Phien dat kantoor houdt in Melderslo, is blij met de vergunning, maar helemaal gelukkig is hij niet. "We kunnen aan de slag, maar niet zoals we hadden gewild. We zijn hier al zo'n acht jaar mee bezig. De gemeente durft het eigenlijk niet aan. De buurt heeft er problemen mee. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het in Venray zo'n groot vraagstuk is. In Horst zijn we al volop aan het bouwen."

De reden dat het Venrayse college voor een proefperiode van tien jaar kiest is om genoeg tijd te hebben te onderzoeken of op de locatie meer zelfvoorzienende woningen gebouwd kunnen worden.

De drie woningen passen in de eerste fase van de ontwikkeling van Peppelhof. Als de proef slaagt, kunnen er over tien jaar in de tweede fase nog eens tien woningen op het landgoed worden toegevoegd. Dan zal ook een wijziging in het bestemmingsplan noodzakelijk zijn. Op de locatie in Castenray staat een boerderij  met bouwjaar 1928. Het perceel is dertien hectare groot met rondom een bosrand met diverse boom- en vogelsoorten. De Peppelhof heeft de status van NSW Landgoed. NSW staat voor Natuurschoonwet. Op het terrein zijn al diverse voedselbossen aangeplant. Van de drie ecologische, zelfvoorzienende woningen waarvoor vergunning is verleend, komt er eentje in de boerderij. Uiteindelijk komen in dat pand drie woningen.

In 2017 reageerde de gemeente in eerste aanleg positief op de komst van De Peppelhof. Maar buurtbewoners stonden er sceptisch tegenover. Dat bleek ook tijdens het Sprekersplein in november 2020, toen enkelen hun argwaan kenbaar maakten. Zoals een varkensboer die bang is dat zijn bedrijfsvoering in gevaar komt. Omwonenden gaven aan toen al overlast te ervaren van verkeersdrukte en verstoring van de rust in dat gebied.


Het toenmalige college wist destijds ook niet meer goed hoe het verder moest met De Peppelhof. Stichting Phien vroeg toen de gemeente in eerste instantie te willen starten met drie woningen. Het college liet vervolgens weten er een hard hoofd in te hebben dat die termijn van tien jaar in beton is gegoten. Want B en W gaven aan gerede twijfels te hebben dat het terrein binnen tien jaar zelfvoorzienend zal zijn. 'Is dit daarom wel een gewenste ontwikkeling?', was toen de vraag van het college. Dit college vindt dat het plan binnen de omgevingsvisie past, de duurzaamheid ervan spreekt ze aan en het past in het omgevingsprogramma wonen. Het college heeft de gemeenteraad inmiddels ingelicht over het verlenen van de omgevingsvergunning.