Sabriye Tenberken en Paul Kronenberg zijn de drijvende krachten achter het kanthari-instituut.
Sabriye Tenberken en Paul Kronenberg zijn de drijvende krachten achter het kanthari-instituut. Foto: Persfoto

Eerbetoon voor Sabriye en Paul

Kerkrade | Venraynaar Paul Kronenberg (54) en zijn blinde Duitse vriendin Sabriye Tenberken (52) ontvangen op 16 juni de Martin Buber-plaquette. Dat gebeurt tijdens het internationale dialoogfestival Euriade in het HuB Theater in Kerkrade. Kronenberg en Tenberken zijn de drijvende krachten achter het kanthari-instituut in het zuiden van India, dat in 2005 door hen werd opgericht.


Kanthari is een, zoals Paul Kronenberg het omschrijft, 'impact-leiderschap-trainingsinstituut' in Thiruvananthapuram in de staat Kerala. Het non-profitinstituut heeft tot doel personen te identificeren en op te leiden die te maken hebben gehad met ongunstige sociale omstandigheden, waaronder lichamelijke handicaps, armoede, geweld en/of oorlogsstrijd, zodat zij eigen organisaties op kunnen zetten.  "We zijn lekker druk met de start van de veertiende editie van de kanthari-cursus", meldt Kronenberg. "Momenteel is deze nog in online vorm, maar einde mei komen alle geselecteerde deelnemers naar onze campus. Dat is niet altijd zo gemakkelijk omdat onze deelnemers uit elf verschillende landen komen en dit proces toch met veel bureaucratie gepaard gaat. We kijken er ieder jaar naar uit om de nieuwe deelnemers hier te mogen verwelkomen."

"Sinds 2009 zijn 258 deelnemers uit 53 landen opgeleid", vervolgt hij. "Daaruit zijn meer dan 160 organisaties ontstaan, die dagelijks het leven van meerdere duizenden kinderen, jongeren en volwassenen die aan de rand van de maatschappij gesitueerd zijn, op een positieve manier veranderen. Onze kantharis, zo noemen we deze 'changemakers', zetten zich in om sociale- en/of milieuproblemen aan te pakken waarvan ze zelf in hun leven betroffen zijn. Dit noemen we ‘verandering van binnenuit'."

Hij noemt een voorbeeld. "Nancy Mbaura uit Zimbabwe komt uit een arme familie en kon daardoor als kind niet naar school. Ze was twaalf jaar, toen ze alleen thuis was. Plotseling verscheen de buurman die haar verkrachtte. Ze begreep dat school naast educatie ook een bepaalde veiligheid geeft. Ze trouwde later een schoolhoofd. Helaas liep haar leven niet zoals gewild. Haar man heeft haar met twee eigen en vier geadopteerde kinderen op straat gezet. Na een moeilijke tijd vond ze een baan waarin ze vrouwen interviewde. Die hadden eenzelfde soort ervaring als Nancy. Huiselijk geweld, kinderen die niet naar school kunnen, armoede. Dat inspireerde Nancy een eigen school op te zetten, niet wetende dat ze in enkele weken al 500 leerlingen zou hebben… Dat aantal groeide snel naar 2000. En al dit in een oude bierhal! In februari hebben we haar in Zimbabwe bezocht. Wat we daar zagen, was enorm inspirerend en het geeft ons veel energie om met de volgende kanthari-generatie aan de slag te gaan."

Dit jaar telt de cursus 22 deelnemers uit elf landen. "Een erg gevarieerde groep mensen, met twee rolstoelgebruikers, twee blinden, een deelneemster heeft spierdystrofie, drie deelnemers hebben albinisme, er zijn deelnemers uit oorlogsgebieden", weet Kronenberg. "De jongste deelnemer is 23 en de oudste is 66. Ze hebben allemaal tegenslagen door- of overleefd en zijn daardoor intrinsiek gedreven om een positieve verandering te bewerkstelligen. In de kanthari-cursus leren ze op een praktijkgerichte wijze alle vaardigheden die nodig zijn om een organisatie te starten en te leiden. Denk daarbij aan het opzetten en onderhouden van een website, fondsenwerving, het schrijven van rapporten, spreken in het openbaar, registratie van de organisatie, boekhouden en nog veel meer.”

Tijdens de Euriade wordt de Martin Buber-plaquette uitgereikt aan mensen die op een dialogisch-verantwoordelijke manier de ANDER ontmoeten, hem luisterend tegemoet treden en HELPEN …', zo vermeldt de website. "De werkwijze van kanthari is gebaseerd op een wederzijds leren en het delen van ervaringen", legt Paul Kronenberg uit. "Het curriculum is ontwikkeld door de ‘vraag' van de deelnemers en wordt ieder jaar verder ontwikkeld zodat alles wat we doen, ook direct in de praktijk bruikbaar is. Sabriye en ik zijn erg dankbaar dat we dit werk kunnen en mogen doen en om deze onderscheiding te mogen ontvangen. Zonder het kanthari-team, en vooral ook zonder alle donoren, zou dit niet mogelijk zijn. Daarom zeggen we bij dezen heel hartelijk dank aan iedereen die ons heeft ondersteund.”


Meer informatie: www.euriade.net, www.kanthari.nl.