Bij het Vrijheidsmonument in Overloon werden kransen gelegd.
Bij het Vrijheidsmonument in Overloon werden kransen gelegd. Foto: Albert Hendriks

Herdenking: aandacht voor impact oorlog

Overloon | Ook de Dodenherdenking in Overloon stond vorige week donderdag in het teken van het thema Leven met oorlog.


Tijdens de drukbezochte bijeenkomst werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, vervolgden, burgers en militairen herdacht. Een moment werd er ook stilgestaan bij de vrijheid, die mensen nu vanzelfsprekend vinden, maar die voor veel mensen nog altijd onbereikbaar is.

Niet alleen toen, maar ook nu nog lijden veel mensen onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Het is goed om te bedenken dat deze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Stichting Herdenking Slag om Overloon, Scouting Overloon, afgevaardigde van het gemeentebestuur van Land van Cuijk en andere belangstellenden waren samengekomen en trokken  in een stille tocht naar de herdenkingsdienst in de plaatselijke St. Theobalduskerk.

Rode draad door herdenkingen, vieringen en andere activiteiten

Na afloop van de herdenkingsdienst liepen de aanwezigen naar het Vrijheidsmonument voor de kranslegging door Fons van Mil.

Na twee minuten stilte om acht uur werd vervolgens het bevrijdingsvuur bij het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein ontstoken. De plechtigheid werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus door Fanfare Vriendenkring.


Het themajaar Leven met oorlog vormt in 2023 een jaar lang de rode draad door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten.

Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding