De familie Emondts uit Castenray aan tafel voor de paasmaaltijd in 1966.
De familie Emondts uit Castenray aan tafel voor de paasmaaltijd in 1966. Foto: eigen foto

Samen aan tafel

Castenray | Op deze foto uit 1966 ziet u de familie Emondts uit Castenray, etend aan tafel. Geen gewone maaltijd maar een uitgebreide maaltijd ter ere van Pasen. De goed gevulde schaal met eieren verwijst hierna. 


Aan tafel zitten Kuuëb en Nel Emonts-Cremers met de drie kinderen Ans, Bert en Jeu. Aan het achterste hoofdeind van de tafel grootvader Piet Emonts. Rechts op de voorgrond Miep. In de christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgisch feest waarbij op de vrijdag voor Pasen de kruisiging van Jezus wordt herdacht en met Pasen zelf de opstanding of verrijzenis uit de dood wordt gevierd. Sinds 2011 wordt op Witte Donderdag The Passion opgevoerd, telkens vanuit een anders stad. De oorsprong van het paasfeest ligt in de joodse traditie waarin het joodse Pesach nauw verbonden is met de uittocht uit Egypte, de Exodus. De viering en herdenking hiervan, vastgelegd in het bijbelboek Exodus is, zij het in verschillende vormen bewaard gebleven. Het idee van bevrijding is hierin opgesloten.

Ditzelfde telt voor het christelijk paasfeest zij het met een andere invalshoek. De “matzes” (ongerezen broden) herinneren nog aan het joodse Pesachfeest. Matzes is brood waaraan geen zuurdesem is toegevoegd en wordt in vele supermarkten gekocht door joden, christenen en niet-christenen. Met de erkenning van het christendom door de Romeinse overheid rond 313 kreeg het paasfeest een ander aanzien en kon het door pelgrims gevierd worden op de plek waar het verhaal had plaatsgevonden; in- en om Jerusalem. Pasen werd daarmee grootser en om dit werden der verschillende dagen voor de viering ingesteld; De Witte donderdag (begin van het lijden van Jezus), Goede Vrijdag (dag van het lijden en sterven), Stille Zaterdag (ook wel paaszaterdag genoemd) en dan paaszondag (de opstanding). Rond Pasen worden er ook veel concerten gehouden. Johann Sebastian Bach is met zijn Johannes-Passion en Matthäus-Passion bekend maar zeker ook Bach met zijn passiemuziek. In rooms-katholieke streken worden passiespelen uitgevoerd.

Kijk op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en fragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.