Afbeelding

Overwinningen Britt Jans-Beken

Den Hout | Door toedoen van de weergoden zijn de regionale motorcrossers één week later dan gepland begonnen aan het motorcrossseizoen. Waar de eerste wedstrijd eigenlijk gepland stond op 12 maart in Boekel, vond de start van het seizoen nu plaats op 19 maart in Den Hout (MON) en Harfsen (KNMV). In Den Hout was Britt Jans-Beken de beste in de klasse MX 2 Nationalen.

De Wanssumse was in deze klasse oppermachtig en wist beide manches te winnen met meer dan dertig seconden voorsprong. In de klasse MX Open Nationalen was er een podiumplaats weggelegd voor Juup Tax (Wanssum). Na een derde plaats in de eerste manche wist Tax ook in de tweede manche op de derde plaats te eindigen. Hiermee werd hij tweede in het dagklassement.

Plaatsgenoot Jules Deenen behaalde in de eerste manche een vijfde plaats en had na een goede start in de tweede manche eveneens uitzicht op een podiumplaats, maar kwam verderop in de eerste ronde ten val en kwam hij niet verder als de zestiende plaats in deze manche. Hiermee eindigde hij als negende in het dagklassement. Dit was twee plaatsen achter Joey van der Zanden (Wanssum), die met een tiende en zesde plaats in de manches de dag afsloot op de zevende plaats algemeen.

Op zaterdag 25 maart stond Jans-Beken aan de start voor de eerste manche voor het wereldkampioenschap Dames in het Italiaanse Riola Sardo. Na een matige start klom Jans-Beken snel op naar een vierde plaats. Halverwege de manche was het nog landgenoot Shana van der Vlist die haar voorbijging. Met een vijfde plaats in de manche begon Jans-Beken goed aan het nieuwe seizoen.

Op zondag stond de tweede manche voor de dames op het programma. In deze manche lag zij lang op de zesde plaats. Drie ronden voor dat de finishvlag viel was het de Noorse Martine Hughes die Jans-Beken nog één plaats terugverwees. Met de zevende plaats in de tweede manche werd zij vierde in het algemeen klassement. Over twee weken wordt de WK-cyclus vervolgt in het Zwitserse Frauenfeld.

Op zaterdag 25 maart begonnen de jeugdmotorcrossers van Motorsport Organisatie Nederland aan hun eerste wedstrijd van het seizoen. In Zijtaart was het Stan Pijpers (Wanssum) die het erepodium wist te behalen. Met een tweede en derde plaats in de manches behaalde hij een tweede plaats in het dagklassement. De wedstrijden van zondag werden afgelast vanwege de gevallen regen.

Indien de weergoden het toelaten kunnen belangstellenden komend weekend vele regionale motorcrossers dicht bij huis in actie zien. Het rozendorp Lottum is ditmaal de gastheer. Op zaterdag mogen de jeugdmotorcrossers van Motorsport Organisatie Nederland hier een plaats achter het starthek uitzoeken.

Het programma wordt onder andere aangevuld met een vrije klasse, waarin gehoopt mag worden dat ook hierin enkele regionale deelnemers te zien zullen zijn. De Dames- en Veteranenklasse rijden op zaterdag hun eerste NK-wedstrijd. Op zondag komen de Nationale klassen naar het circuit aan de Stokterweg.

De trainingen starten op beide dagen om 9.00 uur en het starthek zal op beide dagen voor de eerste maal vallen rond de klok van 11.00/11.15 uur.