Vervolg pagina 5

GGD's Limburg, Brabant en Friesland slaan handen ineen

VENRAY | Ecoloog Jan Erik Kikkert kan zich eveneens niet voorstellen dat stikstof geen invloed op heropening van De Peel kan hebben. "Er komt hoe dan ook meer stikstof bij. Hoe wordt dat dan opgelost?" De GGD's van Limburg, Brabant en Friesland houden er al voorzichtig rekening mee dat de vliegbasis bij Vredepeel operationeel wordt. Zij gaan samenwerken op het gebied van gezondheid.


De laatste maanden was het vrij stil rondom de slapende vliegbasis. Dat heeft alles te maken met het stikstofonderzoek dat Defensie laat uitvoeren. Welke gevolgen heeft het voor de stikstofdepositie mocht De Peel heropenen, is de grote vraag. Rond deze tijd zijn de stikstofberekeningen klaar. "Ambtenaren zoeken vervolgens uit wat kan, wat niet, of het een onhaalbare kaart is", aldus Bart van Dijk, programmamanager vliegbasis De Peel bij de gemeente Venray. "Verwacht wordt dat staatsecretaris Van der Maat binnen twee of drie maanden reageert. De besturen van de provincies en de gemeente Venray (woordvoerder van de andere twaalf gemeenten die te maken krijgen met De Peel, red.) worden als eerste ingelicht."


Samenwerking GGD's

Omdat De Peel nog dicht is, is het thema gezondheid in verband met straaljagers in deze regio een wat abstract begrip. Daarom is er alvast een ambtelijke samenwerking opgezet met de gemeenten waarin de vliegbases Leeuwarden, Volkel en De Peel liggen. Er blijkt breed behoefte te zijn aan inzicht en duidelijkheid over eventuele gevolgen voor de gezondheid, laat Van Dijk weten. In samenspraak met de vier gemeenten, de GGD Friesland, de provincies Noord Brabant en Limburg is een eerste verkenning uitgevoerd naar vragen die er zijn. Op advies van Defensie is ook het RIVM hierbij betrokken. De GGD's Friesland, Brabant en Limburg gaan aan de slag met het opstellen van een rapport waarin duidelijk wordt wat de vluchten van de F-35 voor gevolgen hebben in heel Nederland. Van Dijk: "Hiermee willen we voorkomen dat iedere locatie afzonderlijke onderzoeken gaat uitvoeren."  Defensie krijgt te zijner tijd een advies voor het opstellen van een onderzoeksprotocol en een landelijk volgsysteem, speciaal gericht op de F-35.


Burgemeester Kompier liet weten dat het bezoek van minister Hugo de Jonge onlangs aan de regio bij De Peel al een eerste succesje heeft opgeleverd. De Jonge liet toen weten er behoefte aan te hebben met meer ministeries te spreken over wat reactivering van De Peel betekent voor woningbouw in deze regio. Kompier: "Vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben elkaar onlangs ontmoet." LNV en BZK zouden hebben aangegeven dat het stikstofonderzoek cruciaal is voor vervolgoverleggen tussen de ministeries.