William Steeghs en Jan van der Staak in bestuur waterschap

VENRAY | William Steeghs uit Oirlo en Jan van der Staak uit Ysselsteyn hebben de komende vier jaar zitting in het algemeen bestuur van Waterschap Limburg. Zorgboerderij-eigenaar Steeghs voerde de kieslijst van Waterbelang Venray en Maasduinen aan, melkveehouder Van der Staak bezet een geborgde zetel namens de boeren. Waterbelang, dat met negen lijsten deelnam aan de waterschapsverkiezingen van 15 maart, blijft met tien zetels de grootste partij in het Limburgse waterschap. 


Door Henk Baltussen  


Waterbelang, dat vooral uit CDA'ers bestaat, leverde ten opzichte van vier jaar geleden wel vier zetels in. De andere partijen die ook in het vorige bestuur waren vertegenwoordigd bleven gelijk: Water Natuurlijk behield drie zetels, VVV twee en 50Plus een. Alleen Lokaal Limburg steeg van een naar drie zetels. Bij de nieuwkomers behaalde BBB vier zetels en werd daardoor de tweede partij. Partij voor de Dieren scoorde twee zetels, AWP voor Water, Klimaat en Natuur een. De vier geborgde zetels (twee voor de boeren en twee voor de natuur) completeren de dertig te verdelen zetels.

Was bij de voorgaande waterschapsverkiezingen nog sprake van negen geborgde zetels waarbij de kandidaten niet worden gekozen maar benoemd, dit jaar waren er dat nog maar vier. Dat is het gevolg van een Tweede Kamerbesluit om het algemeen belang binnen het waterschap beter en democratischer te vertegenwoordigen.

Met Waterbelang en de vier geborgde zetels wisten de Limburgse boeren zich in de vorige bestuursperiode met achttien zetels (ruimschootse meerderheid) goed vertegenwoordigd. Door het verlies van Waterbelang en het schrappen van twee geborgde zetels bleven er twaalf zetel over. Een minderheid in het algemeen bestuur. Maar met de komst van BBB met vier zetels, een boerenpartij bij uitstek, bezitten de agrariĆ«rs met zestien zetels nog steeds een meerderheid. 

In totaal zijn in Limburg 463.854 stemmen uitgebracht, wat een opkomstpercentage 49 procent is. Een stijging van 1,4 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen en voor de derde keer een stijging in de opkomstcijfers. 


Stemgedrag Venray

De Venrayse kiezers gaven Waterbelang Venray en Maasduinen met Steeghs als aanvoerder 7.900 stemmen. Dat betekende bijna 3.000 stemmen minder dan in 2019. BBB kreeg in Venray 2.450 kiezers achter zich, maar werd niet de op een na grootste partij in Venray. Dat werd Water Natuurlijk met 40 stemmen meer. Lokaal Limburg steeg in Venray van 551 stemmen in 2019 naar 1.414 dit jaar. Ook opvallend is dat de nieuwkomer Partij voor de Dieren 943 Venrayse kiezers achter zich kreeg. In totaal 18.606 Venraynaren (opkomstpercentage van 50,35 procent) brachten hun stem uit, bijna 2.000 meer dan in 2019.