Afbeelding
Foto: Eigen foto

De Peelhaas

De andere wind: het ene college is het andere niet

Venray | Er moeten nogal wat vlekjes worden weggewerkt die wethouder Jan Loonen na zijn gedwongen vertrek op 30 juni 2021 achterliet. Denk aan de sloopvergunning die hij voor het oude postkantoor verleende, de aankoop van het oude AH-pand voor de bieb, de omstreden gronddeal in het Loobeekdal en ook aan de vestiging van arbeidsmigranten aan de Timmermannsweg 95, beter bekend als groepsaccommodatie De Peelhaas. Die laatste vlieger gaat alsnog niet op. Het gaat hierbij niet alleen om ontoelaatbare stankoverlast, het huidige college geeft het vorige een tik op de vingers. En de huidige coalitiepartijen D66 en VVD maken een draai. 


Door Henk Baltussen


Eind 2019 zei de gemeenteraad met een krappe meerderheid ja  tegen het collegevoorstel om arbeidsmigranten in de Peelhaas onder te brengen. Toen was al duidelijk dat arbeidsmigranten op die locatie in Ysselsteyn, met in de directe omgeving tal van veehouderijen, middenin de stank zouden komen zitten. De geurberekeningen spraken boekdelen. Maar Loonen had daar geen boodschap aan. Hij vond de plannen van Peelhaas-eigenaar Hans Sniekers om daar 73 buitenlandse uitzendkrachten onder te brengen een prima plan.

Want we hebben die mensen hier nodig vond Loonen. En ook: "In Venray zijn nu zo'n 1.500 bedden voor arbeidsmigranten. Dat zouden er ongeveer 4.000 moeten zijn', rekende Loonen destijds voor. "Venray voorziet dus niet in de behoefte." 


In het geweer

Niet alleen de raad stemde in december 2019 met gerede twijfel in met het plan, maar ook verdeeld, Daarbij hielden de collegepartijen (CDA, Venray Lokaal en D66) de rijen niet gesloten. Raadsfractie Venray Lokaal was tegen. Maar VVD en PvdA waren bereid het voorstel over de streep te trekken. Sniekers kreeg zijn vergunning en Loonen zijn zin.

De buurt kwam vervolgens in het geweer, stapte naar de rechter die in januari 2022 een streep zette door de vergunning. Omliggende agrarische bedrijven zouden niet meer kunnen groeien, de onderbouwing dat arbeidsmigranten in een aanvaardbaar woon- en leefklimaat terecht zouden komen was ondermaats. Dat wist de raad eerder ook al. 

De CDA-wethouders Loonen en Anne Thielen waren toen vanwege de omstreden en veroordeelde gronddeal van Loonen al uit het college gestapt. Maar het uitgedunde college, waarin Venray Lokaal en D66 meer speel- en ademruimte kregen, wil toch met een nieuw voorstel komen, Sniekers dient een nieuwe vergunningsaanvraag in. Twee maanden na de rechterlijke uitspraak waren de gemeenteraadsverkiezingen waar met het CDA werd afgerekend. De machtspartij van voorheen was die niet meer. 


Stank

Het nieuwe en huidige college van B en W met Venray Lokaal, VVD, D66 en Samenwerking Venray en de nieuwe burgemeester Leontien Kompier kregen het vervolg van De Peelhaas-kwestie op hun bordje. De wind draaide plots. Besloten werd de vergunningverlening stop te zetten. Want de arbeidsmigranten zouden wel degelijk in de stank komen zitten. Voor de huidige coalitiepartijen Venray Lokaal en Samenwerking Venray was dat al eerder duidelijk, voor D66 en VVD niet. Nu dus wel. Sniekers stapte naar de Raad van State die nog uitspraak moet doen. Het verbaasde CDA stelde onlangs vragen over de gang van zaken. Die vragen werden al voor de raadsvergadering van dinsdag 21 maart beantwoord. 


Discussie

Toch wilde het CDA de kwestie aan de raad voorleggen, er een debat over voeren. Want als er al geen arbeidsmigranten aan de Timmermannsweg mogen komen, waar dan wel, vroeg CDA-raadslid Guus Reintjes zich af. Met andere woorden, het CDA ziet De Peelhaas nog wel degelijk als een geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten. Ondanks de alarmerende cijfers die nieuwe geurberekeningen lieten zien. Het college neemt die cijfers nu wel ter harte, ook de zeven raadsfracties die dinsdag niet meer de discussie met het CDA aan wilde gaan. De nieuwe wind in het college blijft door de raadzaal trekken. Afwachten is of nog meer lijken uit de kast gaan vallen waar het CDA weer op aan kan zal slaan.